Mobilos szoftver a budapesti dugók ellen

Vágólapra másolva!
Az idei CeBIT-en mutatta be a mobil alkalmazásokat fejlesztő Artklikk Kft. dugófigyelő szoftverét, amelynek segítségével az autósok mobiltelefonjukra kaphatnak képet a UTV felületéről, a főbb budapesti csomópontok forgalmáról.
Vágólapra másolva!

A magyar társaság által kifejlesztett alkalmazás révén a Budapesten közlekedők a forgalmi szempontból legérzékenyebb pontokról valós idejű képet kaphatnak ugyanúgy, mint a weben az UTV weboldalán keresztül. A szoftver Budapest sematikus térképét jeleníti meg a felhasználó mobiltelefonjának kijelzőjén, amelyen piros gömbök jelölik a kamerákkal lefedett csomópontokat.

A közlekedőt érdeklő helyszínt kiválasztva a telefonon megjelenik a forgalom képe és lehetőség van arra, hogy a rendelkezésre álló több - jellemzően a kereszteződésbe négy irányból befutó utakat mutató - kameraállás közül a felhasználó megkeresse az őt érdeklő irányt. A rendszer a mozgóképet a mobiltelefon képességeihez és a rendelkezésre álló sávszélességhez igazítja, így nem csak a legkorszerűbb mobilokon működik, és már EDGE-en is használható, nem kell hozzá feltétlenül 3G.

A szolgáltatás keretében most még csak néhány csomópont képe érhető el, és csak később kínálja majd az UTV által lefedett 27 budapesti csomópont mind a 88 kamerájának képét, és a rendszer bármeddig bővíthető. A CeBIT-es bemutatkozás után hamarosan elkezdődik az alkalmazás Magyarországi tesztelése is.