Telepítse velünk az új Explorert!

Vágólapra másolva!
Még mindig 6-os Internet Explorert használ? Netán már átállt a 7-esre, vagy az alternatív böngészőket preferálja? Nézze meg, érdemes-e frissítenie a Windows XP és Vista alá egyaránt elérhető 8-as verzióra, amely csütörtök délután óta tölthető le a Microsoft honlapjáról.
Vágólapra másolva!

Meglepő módon a Microsoft ezúttal nem jelentette be jó előre, hogy mikor jelenik meg új böngészőjének végleges változata, bár már korábban keringtek olyan pletykák, mely szerint a Mix09 című Las Vegas-i webfejlesztő konferencián kerítenek majd sort a premierre a redmondiak. Ez végül igaznak is bizonyult, délután öt órától letölthetővé vált az Internet Explorer 8-as verziójának végleges változata, bár furcsa módon e sorok írásakor még a magyar kiadást is csak az amerikai honlapról lehet elérni, bár olvasóink a Szoftverbázisról is letölthetik a Windows XP-vel, illetve a Windows Vistával kompatibilis telepítőcsomagokat, amely persze a Microsoftnál is elérhető.

Mielőtt ráklikkelne a letöltés gombra, érdemes átfutnia rövid bemutatónkat, amelyben a 8-as verzió legfontosabb újdonságait gyűjtöttük össze.

Így kell telepíteni

Az új Explorer telepítője egy csupán 16 megabájtos fájl, ez azonban indítását követően további komponenseket tölt le a Microsoft szervereiről, plusz adatforgalmat generálva. Az új verziót egyaránt telepíteni lehet Windows XP (Service Pack 2-vel) és Vista operációs rendszerekre (Service Pack 1 javítócsomaggal), valamint ezek szerverváltozataira is.

Az installáció ezúttal sem túl nagy ördöngösség, a felhasználó közreműködése nagyjából az OK és a "Következő" gombok nyomogatására korlátozódik, és automatikusan importálja például a Firefoxban lévő könyvjelzőket és hírcsatornákat, ha az alternatív böngészőt érzékeli a számítógépen.

Érdemes még arra is odafigyelni, hogy az IE8 korábbi béta verzióit még a telepítés előtt eltávolítsuk a számítógépről. Az IE6 vagy IE7 verziókról gond nélkül lehet frissíteni, ez esetben természetesen a kedvenc honlapok listája és a jelszavak is megmaradnak. Egy hétköznapi felhasználó valószínűleg nem ütközik különösebb problémákba az új változat használatakor, ám céges környezetben jó eséllyel előfordulhat, hogy a munka során használt rendszereket nem lehet elérni a 8-as verzióból, ilyen esetben érdemes megkérdezni a helyi rendszergazdát, hogy át lehet-e állni az új Explorerre. Persze túl nagy baj így sem lehet, az IE8-at bármikor el lehet távolítani a gépről (Vezérlőpult/Programok telepítése és törlése, ott pedig a Frissítések megjelenítése opciót kipipálva, a Windows Internet Explorer 8 név alatt lehet megtalálni).

Pár embernek szokatlan lesz, de biztos, hogy gyorsabb

Forrás: [origo]
Így néz ki az új Explorer (még több kép)

Az [origo] látogatottsági statisztikái szerint olvasóink 65 százaléka keresi fel oldalunkat a Microsoft böngészőjével: az exploreres tábor 61 százaléka a hetes változatba pötyögi be portálunk címét, 39 százalékuk azonban még az őskövületnek tekinthető, nyolc évvel ezelőtt megjelent IE6-osban nézegeti a weboldalakat. Miért hoztuk fel a statisztikát? Azért, mert a béta verziókkal szerzett tapasztalatok nyomán a hatos verzióról váltó átlagfelhasználónak valószínűleg nehéz lesz belaknia az új rendszer, mivel annak felépítése jelentősen eltér a meglehetősen fapados ősétől, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy több funkciót kínál annál.

Őszintén szólva a redmondi designerek valószínűleg nem sokat munkálkodtak az új Internet Explorer elkészítésekor, az előre és vissza gombokat és néhány ikont leszámítva bizony esztétikai szempontból vizsgálva nem túl dögös ez a böngésző, gyakorlatilag bármelyik riválisa sokkal tetszetősebb felülettel dicsekedhet nála - bár a Vista felülete alatt, a menüsor kikapcsolásával javul valamelyest a külcsín. Az azonban tény, hogy az IE8-as érezhetően fürgébb lett elődeinél, már béta verzióit vizsgálva is megtapasztaltuk, hogy hamarabb elindul, és gyorsabban reagál az utasításokra a korábbi verzióknál, bár a riválisokat nem utasítja maga mögé.

Könnyebb eligazodás színes fülekkel

Forrás: [origo]
Színes fülek segítik az eligazodást (még több kép)

A 8-as Explorer újításainak egyik leghasznosabbja, hogy a megnyitott böngészőfülek eltérő háttérszínt kapnak: ha az egyik szájtról megnyitunk egy linket egy új lapon, mindkettő azonos színű lesz, sőt, az ezekből megnyitottak is. Ha viszont egyszerűen Ctrl+T-vel új fület nyitunk, és egy másik szájtot nyitunk meg, az már eltérő színnel szerepel majd a menüben.

Forrás: [origo]
Ez a Gyorslapok nevű funkció (még több kép)

A Ctrl+Q kombinációt lenyomva a fent látható újfajta előnézeti képernyőt lehet behívni, ebben a megnyitott honlapok láthatóak kicsiben, egymás mellett, rájuk kattintva rendes ablakukhoz navigál a böngésző.

Magyarul még nem készültek Webszeletek

Forrás: [origo]
Egyelőre nincsenek magyar Webszeletek(még több kép)

A Webszeletek nevű funkciót, amellyel egy-egy honlap egy konkrét szekcióját, árucikkét, fórumát, vasgy hasonló részét lehet egyszerűen elérni a címsor alatt megtalálható Kedvencek sávról. Így például a Digg.com legnépszerűbb híreint vagy egy eBay-aukciót egyetlen klikkeléssel nyomon lehet követni anélkül, hogy meg kellene nyitni a teljes szájtot egy böngészőablakban.

Míg a béta változatokban már próbáltuk, a végleges verzióban viszont felettébb nehéz volt fellelni ezt a funkciót. Ennek az az oka, hogy úgy tűnik, magyar nyelvű webszelet-miniprogramok egyelőre nem érhetők el a rendszerben. Angol nyelvű kisalkalmazásokat ezen a linken szerencsére lehet találni, remélhetőleg hamarosan a hazai szájtokhoz is készülnek majd ilyen praktikus kiegészítők.

Fordítani, keresni segít a Gyorssegéd

Forrás: [origo]

Hasznos fícsör a Gyorssegéd (még több kép)

Egy másik újítás a Gyorssegéd, amely gyakorlatilag olyan minialkalmazásokat takar, amelyeket a honlapok tulajdonosai készíthetnek, saját szolgáltatásaik böngészőből való kényelmes elérése érdekében. Szerencsére ezzel már jobb a helyzet, erről az oldalról már magyar nyelvű segédeket is le lehet tölteni - bár a kínálat jelenleg legfeljebb kéttucatra tehető.

Ennek ellenére ez egy hasznos újítás, csak az a baj, hogy például a Firefox bővítéseivel ugyanezt már régóta meg lehet valósítani. Található a listán olyan segéd, amely egy adott szöveget fordít le másik nyelvre, egy másikkal egy postai címet kijelölve lehet rákeresni arra a Microsoft vagy a Google webes térképein, de egyszerű levélküldő, vagy facebookos linkmegosztó Gyorssegédet is aktiválni lehet az új Explorerben.

Webhelyajánló: hasonló honlapok egy kattintással

Forrás: [origo]

Tetszett az oldal? Keressünk hasonlót! (még több kép)

Az átlagfelhasználó valószínűleg a Webhelyajánló gombjára is gyakran ráklikkel majd: ez az éppen felkeresett oldalhoz hasonló tartalmú honlapokat kínál fel az internetezőknek. A később kínossá válható tartalmú honlapok diszkrét felkeresésére hozták létre az InSite-böngészési módot, amely hamar elnyerte a találó pornómód elnevezést a felhasználók körében. A Ctrl+Shift+P kombinációval történő aktiválása után bepötyögött vagy lekattintott honlapcímek nem kerülnek mentésre az előzményekben.

InPrivate-böngészés, avagy a pornómód

Forrás: [origo]
Amit így nézünk, azt nem naplózza a böngésző (még több kép)

Kínos pillanatokat lehet majd megelőzni az Internet Explorer 8 privát böngészési módjával, amelyet az Eszközök, InPrivate-böngészés menüvel, vagy a Ctrl+Shift+P kombinációval lehet aktiválni. Bekapcsolása esetén a fent látható felület nyílik meg új ablakban. Az így felkeresett webhelyekkel kapcsolatban a böngésző semmit nem naplóz, így utólag nem lesz megtekinthető az Előzményekben, de még az ideiglenes internetfájlok közt sem. Persze ezt alkalmazva sem lehet mondjuk pornószájtokat nézni a vállalati hálózaton, hiszen a hálózati eszközök ettől függetlenül ugyanúgy naplóznak minden lekérést.

Ehhez a funkcióhoz kapcsolódik egy másik, a felhasználó adatait védő megoldás, az ugyancsak az Eszközök menüben elérhető InPrivate-szűrés: itt akár webhelyekre lebontva lehet megadni, hogy melyik szájtnak milyen hozzáférést biztosítunk a látogatással kapcsolatos adatainkhoz.

Domainkiemelés és biztonsági szűrő

Az IE8-at egy SmartScreen-szűrő nevű funkcióval is ellátták, amelyet az Eszközök menü azonos nevű pontjában lehet bekapcsolni. A funkció egy online adatbázis lekérdezésével, illetve az oldal tulajdonságainak elemzését követően figyelmezteti a felhasználót, ha PC-jére veszélyes oldalra tévedne, de legalábbis felhívja a figyelmét arra, ha ajánlott az adott szájton óvatosan barangolni, mert mondjuk előszeretettel terjesztenek rajta kártékony programokat. Az új változat emellett kiemeli a címsorban lévő webcímek domainjeit is, amivel azt segíti elő, hogy könnyebb legyen kiszúrni, ha mondjuk adathalászok próbálják átverni a felhasználót egy valóshoz nagyon hasonló nevű URL-lel.

Jól jöhet a kompatibilitási mód

Forrás: [origo]
Szétesik az oldal? Váltsunk kompatibilitási módba! (még több kép)


Mivel a böngésző még nagyon új, számos szájt esetében előfordulhat, hogy azok hibásan jelennek meg rajta: ebben az esetben a kompatibilitási módot érdemes aktiválni, amelyet a címsor mellett jobbra lévő, szakadt papírt formázó ikonnal lehet elvégezni. Szerencsére ezt nem szükséges mindig kézzel beállítani, a problémás szájtokat egy listára is fel lehet venni az Eszközök menü Kompatibilitási nézet beállításai című pontjában.

Nekimennek a Flashnek is

Az Internet Explorer 8 mellett egyéb újdonságokat is bemutattak a Mix 09 konferencián. A cég Silverlight nevű, az Adobe Flash technológiája ellen harcba küldött böngésző kiegészítője támogatni fogja a multitouch érintőképernyőket, és a processzor helyett a grafikus kártyával számoltatja majd ki a látványos két- és háromdimenziós effekteket. Jobban érinti a felhasználókat, hogy önálló, a számítógépen futó programokként is elérhetőek lesznek a Microsoft Silverlight alkalmazások, ha fejlesztőjük úgy akarja.

Akkora sikernek érezte az amerikai NBC tévécsatorna a pekingi olimpiát közvetítő HD-videós oldalt az NBC tévécsatorna, hogy a 2010-es téli olimpiára készülő oldalát is a Microsoft technológiájára építi fel. Nyáron a Silverlightot és 720p-s nagyfelbontású videót használó oldal 1,3 milliárd oldalletöltést szolgált ki úgy, hogy a felhasználóknak nem kellett a videó előtöltésére várni. Nem csak az olimpia felé nyit a cég, a Playboy is indított Silverlightot használó weboldalt, amin a deep zoom technológiát próbálhatják ki az érdeklődők a magazin 55 digitalizált számán, s ezt használja az [origo] éves fotóválogatása is.

Csupán néhány órányi használatot követően még nem szereztünk bő tapasztalatokat az Internet Explorer 8-as verziójával, egyelőre csak a kezelőfelületét találjuk elavultnak, hiányoljuk a magyar nyelvű Webszeleteket hozzá, de különösebb problémánk nem akadt vele. Több szem mindig többet lát: ha Ön feltelepítette a Microsoft új böngészőjét és megosztaná tapasztalatait, ne habozzon, ossze meg azokat kommentben velünk és a többi olvasóval is! Előre is köszönjük!