Közelít a háromdimenziós web

Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a háromdimenziós grafikát alkalmazó webszájtok eljövetele: a Firefox fejlesztői csatlakoztak az ezek alapjául szolgáló 3D-s technológiák szabványosítását végző konzorciumhoz.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a látványos, a grafikus kártyák teljesítményét is kiaknázó háromdimenziós grafikai megoldások szabványosítását egy Khronos nevet viselő munkacsoport végzi, ehhez csatlakozott most a Mozilla Alapítvány. Szakértők szerint a szabványosítás eredményeként a jövőben széles körben elterjedhetnek az olyan böngészőben játszható, látványos grafikájú játékok, mint amilyen például a nemrég megjelent, ingyenes Quake Live, mivel egyszerűbbé válik majd fejlesztésük.

Emellett a 3D-s megjelenítést akár a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak is felhasználhatják majd, például a Second Life-hoz hasonló kinézetű virtuális csevegőszobák létrehozásához, amelyekben saját karakterével mászkálhatnak a belépett felhasználók, de egy sor ma még ismeretlen szolgáltatás alapjául is szolgálhat majd.

A fent leírtakra már most is léteznek példák, a szabványosítás nyomán viszont még több ilyen szolgáltatás debütálhat a jövőben. A Mozilla egyébként egy éven belül elő akar rukkolni a Firefox 3D-s grafikai környezetének első publikus változatával - írja a BBC. Az alapítvány tervei szerint egy olyan megoldást kellene készíteni, amely a weboldalakon alkalmazott JavaScript nyelven keresztül tenné lehetővé az OpenGL grafikus megjelenítőtechnológia használatát - ez utóbbi például a Google Föld használói számára lehet ismerős.

A Mozilla egyik vezető mérnöke, Vladimir Vukicevic az újítás kapcsán blogján úgy nyilatkozott, azzal, hogy közvetlenül a böngészőből elérhetővé válnak a különböző virtuális világok, sokkal több ember számára válnak ezek hozzáférhetővé. Sokan ugyanis azért nem próbálják ki például a Second Life-ot, mert ehhez előbb le kellene tölteniük és telepíteniük kellene egy kliensprogramot. A 3D-s támogatás bevezetésével ez szükségtelenné válik, egyszerűen fel kell keresniük egy webszájtot, a többi feladatot pedig a böngésző automatikusan elvégzi majd.