Kína ismét blokkolja a YouTube-ot

Vágólapra másolva!
Kedden teljesen elérhetetlenné vált a videomegosztó az ázsiai országban, a feltételezések szerint egy, a tibeti zavargásokat megörökítő videó miatt. Az országban nem ez az első alkalom, hogy blokkolják a videomegosztót, de a kínai kormány még nem nyilatkozott az ügyben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn dél körül kezdett el csökkenni az oldalra Kínából érkező forgalom, amely keddre szűnt meg teljesen - közölte a CNN beszámolója szerint YouTube-ot üzemeltető Google. A cég illetékesei még nem tudják, pontosan miért vált elérhetetlenné az oldal az országban, de igyekeznek minél előbb helyreállítani a kapcsolatot.

Tüntetőket vertek agyon

A feltételezések szerint egy, a tavaly márciusi tibeti függetlenségpárti zavargásokat megörökítő videofelvétel miatt került sor a tiltásra. A videón, amelyet kínai emigránsok töltöttek fel az oldalra, az látható, ahogy több száz kínai rendőr rohan meg egy kolostort, ahol bottal veri a szerzeteseket. A film egy másik jelenetében földön fekvő, megkötözött embereket ütlegelnek és rúgdosnak az egyenruhások, akik közül többen már eszméletlenek.

Az említett videó készítésének pontos helyére és idejére mindezidáig nem derült fény. Az emigráns tibeti kormány szerint ugyan sok felvétel örökíti meg a tibeti zavargásokat, a mostani kivételes abban a tekintetben, hogy milyen részletességgel mutatja be a rendőri kegyetlenkedéseket, és "egy fogvatartott tüntető szenvedését és halálát" - adta hírül a CNN.com. (A az amerikai hírportál ugyan nem közölt linket, de a YouTube-on fellelhető, a leírásnak megfelelő felvétel ismertető szövegében is ugyanez szerepel.) A kínai állami hírügynökség, a Xinhua azzal vádolja a Dalai Lámát és kormányát, hogy manipulálták a felvételeket. A hivatalos kínai álláspont szerint a tavaly márciusi zavargások 18 áldozatot követeltek, míg a jogvédők 140 halálesetről tudnak.

Kína: "nem félünk az internettől"

A kínai kormány mindeddig nem közölte hivatalos álláspontját a YouTube blokkolásával kapcsolatban. "Kína nem fél az internettől", mondta kedden az ország külügyi szóvivője. Qin Gang a CNN szerint a fejleményekkel kapcsolatban csak annyit nyilatkozott: "A jogszabályoknak megfelelően menedzseljük az internetet, hogy meggátoljuk a káros információk terjedését".

Kínában nem első ízben vált elérhetetlenné a videomegosztó: a tavaly márciusi zavargások során hat napra, 2007-ben pedig a kommunista párt kongresszusának idejére két hétre tették azt elérhetetlenné. A YouTube a világ több pontján is rendszeresen válik a netcenzúra célpontjává: Törökországban jelenleg is elérhetetlen, legutóbb pedig Bangladesben blokkolták a hozzáférést.