Jelentős számítógépes kémhálózatot fedeztek fel

Vágólapra másolva!
Elektronikus kémhálózatot lepleztek le kanadai informatikai biztonsági kutatók, melyet valószínűleg Kínából irányítanak, és főképp ipari kémkedésre használnak - számolt be a BBC.
Vágólapra másolva!

Az ottawai SecDev Group és a Torontói Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a kémhálózat közel 1300 feltört számítógépből áll, melyek 103 különböző országban működnek.

A kanadai szakértők egyébként a dalai láma adminisztrációjának megkeresése nyomán kezdtek a kémhálózat vizsgálatába, amelynem során leellenőrizték, hogy az informatikai hálózathoz külső személyek hozzáférhetnek-e: végül a tibeti vallási vezető indiai, brüsszeli, londoni és New York-i menekültközpontjaiban bukkantak hackertevékenységre - írja a New York Times. Az egyik kutató az AP hírügynökségnek elmondta, a dalai lámához köthető informatikai rendszerekben olyan kártevőre bukkantak, amely segítségével a vallási vezető bizalmas belső információihoz férhettek hozzá a behatolók. Az egyik szoftver segítségével a hackerek akár felvehették az adott helységben elhangzott szavakat, vagy webkamerás videófelvételt is kezdeményezhettek a távolból - bár azt nem tudni, éltek-e ezzel a lehetőséggel.

A végül tíz hónapon át tartó, széles körű vizsgálatok során a szakértők többek közt Irán, Banglades, Lettország, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Brunei külügyminisztériumában találták meg külső behatolások nyomait. Feltört rendszerekre bukkantak ezen kívül India, Dél-Korea, Indozézia, Románia, Ciprus, Thaiföld, Németország és Pakisztán egyes nagykövetségein is.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a behatolások ipari kémkedés célját szolgálták, de a hackerek a nagyvállalatok mellett a törvényhozás tervei iránt is fokozott érdeklődést tanusítanak. Ugyanakkor a vizsgálódést végző szakemberek által GhostNetnek (azaz Szellemhálózatnak) névre keresztelt kémhálózat elsősorban ázsiai kormányzatok belső hálózatainak elérésére koncentrált. Bár a kutatók vélekedése alapján a kémhálózatot Kínából irányítják, erre konkrét bizonyítékot nem találtak, az ázsiai ország kormányzata pedig tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat. A szakértők szerint lehetséges, hogy sok esetben a hazájukhoz hű "patrióta hackerek" indítják a támadásokat az országból.

Ugyancsak a tibetiek elleni elektronikus kémkedést vizsgálják egy másik, ugyancsak nemrég publikált felmérés készítői, akik a Cambridge Egyetemen dolgoznak. A szakemberek szerint a kínaiak által alkalmazott módszereket a későbbiekben minden bizonnyal átveszik az oroszok, később pedig kevésbé fejlett országok online bűnözői is.