Török Ferenc - "Nagyon naprakésznek kellene lennem..."

Vágólapra másolva!
Török Ferenc filmrendező diplomafilmjével, a Moszkva térrel egyszerre berobbant a köztudatba. Az filmet aztán sorra követte a többi: a Szezon, a Tranzit, és az Overnight.... Török arról is beszél, mennyire kell rendezőnek naprakésznek lennie a legújabb technikákból - de a mai mozik sorsa is szóba kerül. Interjú.
Vágólapra másolva!

Egy filmrendezőnek mennyire kell naprakésznek lennie a modern technikákból?
Nagyon naprakésznek kellene lennem - így folyamatosan próbálom utolérni magam, mert nagyon gyorsan változnak a dolgok. Például most zajlik az átállás a hagyományos filmről - a celluloidról a digitális technikákra, közben csak kapkodja az ember a fejét. Nekem tudnom kell mindenről, ismernem kell a filmkészítés teljes folyamatát, az expozíciótól az utómunkáig.

A privát életben mennyire érdekelnek a technikai újdonságok?
Nem érdekelnek. Nem tetszik az a technológiai agymenés, ami most a világban zajlik. Hogy minden héten újabb és újabb termékekkel állnak elő a gyártók. Egy mobiltelefont is akkor szeretek, ha ötéves. Szerintem nevetséges ez a mindenáron való újat akarás. Rettentően zavar, hogy komplett rendszereket dobnak ki a kukába. Például a VHS- vagy DVD-formátum lassan alkalmatlanná váltnak a lejátszásra a kényszeres technológiaváltás miatt.

Mi a helyzet az internettel?
Nagyon megkönnyíti a munkámat. Szinte mindent e-mailben intézek: kommunikációt, szakmát, nyilvánosságot. 10 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen tempóban dolgozzak. Neten kapom meg a feladatokat, a forgatókönyvet, a casting-anyagokat, stb... Ugyanakkor rengeteg időt vesz el, mert az embernek kialakulnak bizonyos szokásai, néhány megszokott weboldalt mindig megnéz. Ami rossz van az internetben az inkább a számítógép hibája, nem a neté. Maga az internet nagyon jó dolog, amely a mi szakmánkban különösen fontos csatorna már most is, de még inkább az lesz a jövőben. Az internetes tévék és a filmletöltések teljesen át fogják alakítani a filmszakmát. Ez egy kicsit riasztó, mert az igényetlenebb képminőség, az felhasználóbarát formátum sajnos a mozit is fenyegeti. A jövőben az emberek nem együtt néznek majd filmet, hanem külön-külön, otthon. Ez engem elszomorít, de nincs mit tenni, ezt tudomásul kell venni. Azt sem tartom jónak, hogy a számítógép ilyen szinten beépüljön a mindennapjainkba. A gyerekeimen is azt látom, hogy nem olvasnak, mert rá vannak kattanva a gépezésre. A számítógép olyan vonzerőt jelent, akkora lehetőség a játékra és a felfedezésre, hogy a gyerekek kommunikációjára és életére meghatározó hatással van, nem lehet a géppel már konkurálni. Nagyon panaszkodnak a tanárok a gyerekeim iskolájában, hogy csak a számítógép érdekli a diákokat. Semmivel nem tudják lázba hozni őket, de ahogy kimondja a negyedikes tanárnő azt, hogy számítógép, akkor mindenki rohan és tolonganak a teremben levő egyetlen masina előtt. Ha arról van szó, hogy beszélgessünk folyókról vagy hegyekről akkor csak ülnek bambán. A mostani alsó tagozatos gyerekek már nem olvasnak, nincs rá idejük, és nem a könyvek világa jelenti számukra a csodát, meg a mesevilágot, hanem a számítógép vizualitása - ez nagyon kemény váltás az előző generációkhoz képest.