Vágólapra másolva!
Biztonsági jelszótároló szolgáltatás indul áprilisban. Az évi harminc dollárba kerültő webalkalmazás az ügyfél halála esetén ellátja a hozzátartozókat a megboldogult webes jelszavaival, digitális tulajdonaival.
Vágólapra másolva!

A Legacy Locker ingyenes csomagot is indít, ám ebben csak egy örökösre lehet átruházni összesen három jelszót. A fizetős verzióban végtelen jelszót és több örököst lehet betáplálni, ráadásul hagyatéklevelekből is annyit vihet fel az előrelátó felhasználó, amennyit kedve tartja. A szolgáltatás évi 29,99 dollárjába kerül a felhasználónak, lehet azonban örökre is regisztrálni, ez egyszeri háromszáz dollárba kerül.

A fizetős szolgáltatásban azt is eldöntheti az örökhagyó, hogy mely jelszavait kire hagyja. Így a céges levelezés jelszavát és a barátokkal vezetett közös bloghoz használt kódot nem kell ugyanannak az embernek a kezébe letenni. Az adatokhoz való hozzáféréshez két igazoló nyilatkozata szükséges, akiket a regisztráló maga jelölt ki, továbbá a halotti anyakönyvi kivonatot is be kell mutatni, csak ezek után szolgáltatja ki a cég a jelszavakat.

Furcsa megoldások, valós problémákra

A Legacy Lockerhez némiképp hasonló baráti szolgáltatásra a Coupling brit vígjáték-sorozat talált ki ötletes szlengszót. Két szereplő pornóhaverrá fogadja egymást, akinek az a feladata, hogy a másik halála esetében a hozzátartozók megérkezte előtt eltakarítsa az elhunyt számítógépéről és lakásából a rokonok szemeinek nem szánt filmeket és magazinokat. Az eredeti "porn buddy" szóra több definíció van a netes szlenget gyűjtő Urban Dictionaryn, és élőbeszédben is előfordul.

Kollégánk három éve térképezte fel, hogyan férhetnek hozzá az elhunytak online fiókjaihoz a hozzátartozónk. Akkori körképünk szerint a szolgáltatókhoz nem, vagy csak nagyon ritkán érkeznek be az elhunytak jelszavát kérő levelek. A jelenség azonban később még problémás lehet, hiszen a legtöbb helyen csak a jelszó automatikus nullázására van lehetőség, amit a rendszer a regisztrációhoz használt email címre küld ki, amihez szintén meg kell szerezni a jelszót.