Felhőkben fogunk játszani

Vágólapra másolva!
A legrangosabb amerikai játékfejlesztői konferencián idén aránylag kevés szó esett magukról a játékokról, viszont megjósolták, hogy akár már idén véget érhet a platformok hosszú évek óta tartó háborúja, és lassan a PC-t is kidobhatjuk a szemétbe.
Vágólapra másolva!

A San Franciscóban évente megrendezett Game Developers Conference arculata folyamatosan változik, az utóbbi években a szakmai előadások - főleg a nagy kiadók miatt - némileg háttérbe szorultak, egyre több cég ide időzítette legnagyobb durranásnak szánt játékainak bejelentését. Idén is valami hasonlóra lehetett számítani, de nagy meglepetésre ehelyett olyan forradalmi ötletek, megoldások kerültek terítékre, melyek sarkaiból fordíthatják ki az egész játékvilágot.

Eldobhatjuk a PC-t és a konzolt?

Miközben a digitális forgalmazásban élen járó Steam vagy a nyomában loholó rendszerek fejlesztői a másolásvédelemmel - illetve az azzal járó számtalan problémával - próbálnak meg leszámolni, addig egy hét éve teljes titokban fejlesztett technológia megváltoztathatja a forgalmazási, vásárlási és minden egyéb, a videojátékokhoz köthető szokásokat. Az OnLive nevű szolgáltatás lényege, hogy a csatlakozó játékosoknak nem kell konzolt, PC-t vagy bármilyen más költséges hardvert vásárolniuk, ugyanis a játékok futtatásához szükséges összes számolási műveletet az OnLive központi szerverei végzik el, hogy aztán az internetkapcsolaton keresztül csak a játék képét juttassák el a felhasználóhoz. A játékos ezt a képet a neki legszimpatikusabb eszközön jelenítheti meg, mely lehet bármilyen - akár leggyengébb konfigurációjú - számítógép, de ugyanúgy egy szimpla televízió is. A bejelentés rávilágított, a fejlesztők nem a távoli jövőt vázolják fel, az OnLive észak-amerikai premierje idén ősszel lesz, és a nyáron induló béta tesztre már jelentkezhetnek is az amerikai játékosok. Nekünk, európaiaknak egyelőre várnunk kell még rá.


A fontosabb kiadók - Atari, Eidos, Codemasters, Electronic Arts, Take-Two, THQ, Ubisoft, Warner Bros - máris lecsaptak az ötletre, így elvileg a játékkínálattal sem lehet nagy gond. Nem csoda, hogy a cégek ilyen gyorsan reagáltak, az ötlet első hallásra nagyszerűnek tűnik, és kétségkívül rengeteg előnye van a jelenlegi megoldásokhoz képest. A PC-s játékosok nagy része már megunta, hogy pár havonta újabb grafikus kártyát, gyorsabb processzort kell beszerelnie, újabb operációs rendszert kell telepítenie ahhoz, hogy az új játékok egyáltalán elinduljanak a számítógépén. A kiadók több évtizede küzdenek az illegális másolatok ellen, és milyen megoldás garantálná jobban a szoftverek biztonságát, mint az, ahol a játék fizikailag sosem jut el a felhasználókhoz?

Forrás: [origo]
Ilyen menüből lehet majd a netről lekérni a játékokat az OnLive-ban

Vannak még kételyeink

A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elmúlik, ha közelebbről is megvizsgáljuk az új technológiát. Lépjünk túl azon, hogy alapvetően elég nehéz elképzelni olyan szerverfarmokat, melyek képesek egyszerre több millió játékosnak párhuzamosan kiszolgálni olyan rendkívül magas gépigénnyel megáldott játékokat, mint például a Crysis Warhead vagy a Grand Theft Auto IV. Ugyanakkor kérdéses, hogy vajon a jelenlegi hálózati struktúra elegendő-e ahhoz, hogy az internetes forgalom sokszorosát le tudja kezelni mindenféle probléma nélkül. Ráadásul valószínűleg a konzol- és hardvergyártók sem néznek majd ölbe tett kézzel egy ilyen megoldást, hiszen a forgalmuk igen komoly százalékától szabadíthatja meg őket. Ha ezekről, és még számtalan hasonló - egyébként nehezen elhanyagolható - kérdésről megfeledkezünk, két szempont, a várható költségek és a várható minőség problematikája fölött biztosan nem tudunk ilyen könnyen átsiklani.

Ahhoz, hogy a szolgáltatást használni tudjuk, egyrészt havidíjat kell fizetnünk, másrészt egy költséges internetkapcsolat kiépítésével és havidíjával is számolnunk kell. Az alacsony felbontású kép megjelenítéséhez 1.5 megabites, a 720p - azaz 1280x720 - felbontású kép megjelenítéséhez minimum 5 megabites kapcsolatot ajánlanak a fejlesztők. A játékok kölcsönzéséért, illetve a megvásárlásukért természetesen további összegeket kell kifizetnünk. Érdemes számolni kicsit, előbb-utóbb arra jutunk, az OnLive-ra csak azoknak a játékosoknak éri meg előfizetni, akik nagyon sok játékot próbálnak ki és nagyon sok órát töltenek a számítógépük vagy konzoljuk előtt. Ők abba a körbe tartoznak, amelynek az egyik legfontosabb szempontja a minőség, és emiatt pont őket érheti a legnagyobb csalódás. A konzolos vagy az erősebb PC-vel rendelkező játékosok már megszokhatták, hogy akár 1080p, azaz 1920x1080-as felbontásban is futtathatják játékaikat, de mégsem a csökkentett maximális felbontás okozza majd a legnagyobb problémát. Az első teszteken kiderült, egy 6 megabites sávszélességen keresztül futtatott 720p felbontású játék sem ad vissza tökéletes, tőle megszokott tűéles képet, az internetes videókban megszokott képhibák, a tömörítés egyértelmű jelei rontják le alaposan a játékélményt.

A konferencián több elismert játékpiaci elemző is felszólalt, és azt jósolták, jó eséllyel a jelenlegi lehet az utolsó konzolgeneráció. Mindezt nem az OnLive megjelenésével, inkább a megnövekedett fejlesztési költségekkel indokolták, amit leginkább egy egységes platformmal lehetne újra normális szintre redukálni. Az OnLive kapcsán elmondták, hogy nagy változásokat hozhat a játékiparban, de leginkább az új üzleti modell kapcsán fellelkesedett kiadók miatt. Jelenleg úgy tűnik, ha valóban működik, az OnLive sikeres lehet újabb, a már meglévő forgalmazási metódusok kiegészítéseként, de pár éven belül szinte biztosan nem fogja megváltani a világot. Már csak azért sem, mert már a konferencia során bejelentették, hogy szintén évek óta készül egy konkurens, szinte teljesen hasonló alapokon nyugvó, de talán még hatékonyabb rendszer is - amelyről azonban még szinte semmi konkrétum nem ismert.

A válság a játékiparra is hatott

Forrás: [origo]
Egy megtört Max Payne tér vissza télen

Miközben számos cég a játékok új forgalmazási rendszerét próbálja megalkotni, a hangsúly megmarad a játékokon, ahogy a Nintendo konferenciáján is elhangzott, "a szoftver adja el a hardvert, nem fordítva, ahogy sokan gondolják". Idén mindenki belátta, hogy újabb nagy fordulóponthoz érkezett a játékipar, újra van jogosultsága a garázsfejlesztésnek, a kis költségvetésű játékoknak, a független csapatok összeállításának. Mindez főleg az iPhone-hoz hasonló platformoknak köszönhető, ahol kis pénzből hatalmasat lehet kaszálni, ráadásul mindenféle kiadók bevonása nélkül is. A világgazdasági válság a játékiparra is hatással volt, a nagy kiadók több kisebb stúdiót bezártak, és a válság megpecsételte a sorsát néhány fejlesztés alatt lévő játéknak is. Ettől függetlenül a nagy kiadók egyelőre sziklaszilárdan tartják magukat az eddigi irányvonalhoz, lassan filmes költségvetéssel számolnak egy-egy játék fejlesztésekor, a kérdés inkább csak az, hogy melyik projekt kapja meg tőlük az ehhez szükséges bizalmat. Ahogy az elmúlt években, a fontosabb játékbejelentések most is a nagy kiadóktól érkeztek, érdemes átvenni, hogy mi mindent tudtunk meg a konferencia során az idei év végén megjelenő, nagy költségvetéssel készülő játékokról.

Szakállasan tér vissza Max Payne

Kiderült, a Grand Theft Auto-sorozatot is fejlesztő Rockstar egyéb játékok mellett a May Payne harmadik részén is dolgozik. A nemrég filmvásznon is megjelent karakter ezúttal már visszavonult zsarut alakít, akinek az eddiginél is korruptabb, erőszakosabb világban kell helytállnia, és persze továbbra is az elvesztett családját próbálja megbosszulni. A szokásos felvezetés után a fejlesztők új irányvonalat szeretnének adni a sorozatnak, melyhez Max Payne idősebb, cinikusabb, a világból teljesen kiábrándult karaktere jó alapot szolgáltat. A játék PC, PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra érkezik, már idén ősszel. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb játéka, a Call of Duty 4: Modern Warfare folytatását hivatalosan szintén a GDC során jelentették be, az első trailer alapján csak annyit lehet tudni a játékról, hogy szintén a modern hadviselést helyezi a középpontba, és Szibéria is szerepelni fog a helyszínek között. A szokásos PC, PS3 és Xbox 360 platformokra érkező játékot egész pontosan november 10-én adják ki.

A Need for Speed osztódik

Teljesen egyértelművé vált, hogy az utóbbi években gyengélkedő Need for Speed autóversenyes játék új irányvonalat kap, és több különböző verzió készül majd belőle. Az idén szeptemberben érkező Shift sokkal inkább szimuláció lesz, mint az eddigi könnyed száguldozásra építő részek: a leginkább a Race Driver: Gridhez, Project Gotham Racinghez, Forza Motorsportshoz hasonló játékon a GTR-sorozat (GTR, GT Legends, és GTR 2) fejlesztői dolgoznak, akik mindig is nagy súlyt fektettek a profi autóversenyzés valósághű modellezésére.

Ahogy a játékhoz kiadott első videóból is látható, a Shift végre értékelhető belső nézetet is elénk tár majd, ezáltal a sebesség, illetve a vezetés élményének új szintjét létrehozva. Azoknak, akik a megszokott Need for Speed stílust hiányolják, további egy évet várniuk kell majd, várhatóan ekkor jelenik majd meg a Nitro, ami a már megszokott egyszerűen irányítható, de a fizikára is leginkább fittyet hányó stílust próbálja meg tovább vinni.

R.U.S.E.: háborúzás virtuális terepasztalon

A UbiSoft a stratégiai stílust szeretné megreformálni legújabb, R.U.S.E. című játékuk segítségével. A lenyűzözően kinéző anyagban első látásra úgy érezhetjük, mintha egy hatalmas makett mellett állnánk, és ha úgy tartja kedvünk, akkor ebből a nézetből követhetjük nyomon az egyébként hatalmas területen zajló csaták alakulását, az egységeink mozgását. Egyetlen szempillantással ebből a távoli nézetből az egységeinkre közelíthetünk, ekkor gyönyörű grafika tárul elénk, a képernyőn hihetetlen mennyiségű egységet láthatunk egyszerre, és a körülöttünk felrobbanó tankok, a lángba borult erdők látványa, a fegyverropogás mind hozzájárul ahhoz a játékélményhez, amihez valóban nem sok hasonlót tapasztalhattunk meg eddig. A R.U.S.E. a szokásos PC, PS3 és Xbox 360 hármasra érkezik, valamikor még 2010 márciusa előtt, szerencsés esetben már idén télen.

Változások előtt áll a játékipar

A három harcban álló konzolos nagyhatalom, a Sony, a Microsoft és a Nintendo jelen voltak a konferencián, de leginkább csak új fejlesztőeszközöket, új fejlesztői gépeket mutattak meg a szakmabelieknek, a jelek szerint komolyabb játékbejelentésekre tőlük csak a június elején tartandó E3 alatt számíthatunk. Addigra az is kiderül, az egyelőre csendben szemlélődő piaci szereplők mit szólnak az új helyzethez, a bejelentett új technológiákhoz. A nyár elején induló OnLive-tesztig csak annyit állíthatunk biztosan, a játékipar nagy változásokat él meg jelenleg, és még nagyobb változások előtt állhat, ha a bejelentett új technológiák akár felét is sikerül megvalósítani. Addig azonban, amíg ez meg nem történik, nem érdemes megszabadulnunk kedvenc játékplatformunktól.

Tóth Tibor