Burma az internet legnagyobb ellensége

Vágólapra másolva!
Burma (vagy Mianmar), Kína és Kuba korlátozza a leginkább az állampolgárai számára az online információkhoz való hozzáférést - derül ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF)  nevű újságíró-szervezet idei jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A sajtó szabadságáért küzdő szervezet minden évben összeállítja az "internet ellenségeinek" listáját. Az RSF 2009-es feketelistáján a már említett első három helyezettet Egyiptom, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szíria, Tunézia, Türkmenisztán, Üzbegisztán és a Vietnám követi - írja a ZDNet. A jelentés szerint ezekben az országokban a kormány "intranetté változtatta az internetet annak érdekében, hogy megakadályozza állampolgárait a (szerintük) "nem kívánatos" információkhoz való hozzájutásban."

A közismerten diktatórikus rezsimek által kormányzott, vagy legalábbis arra hajló országok mellett a szervezet Ausztráliát és Dél-Koreát is felvette a megfigyelt országok listájára, mivel aggályosnak tart néhány ottani intézkedést. Az ausztrál kormány az ország egészére kiterjedő online tartalomszűrést tervez bevezetni, szándékaik szerint a fiatalok védelmében, bár jelenleg úgy tűnik, a Nagy Ausztrál Tűzfal néven is ismertté vált kezdeményezésből nem lesz semmi.

Az RSF jelentése szerint nem csak az aggasztó, hogy a felsorolt országokban egyre erőteljesebb ellenőrzés alatt tartják az elérhető információkat, de következetesen üldözik is a szabályokat megszegő állampolgárokat. Az információk egyszerű blokkolása mellett a manipuláció egyre rafináltabb eszközeivel élnek a kormányok: fizetett kommentezőkkel árasztják el a népszerű weboldalakat, és hackertámadásokkal bénítják meg a nem kívánatos forrásokat.

A csoport azokat a nagy internetes vállalatokat is kritizálta - elsősorban a Google-t, a Yahoo-t és a Microsoftot -, amelyek jelen vannak az említett piacokon, de nem lépnek fel a felhasználók jogainak védelmében.