Vonalkódok és mobilinternet

Vágólapra másolva!
Sokfelé találkozni elsőre furcsának tűnő, kifejezetten mobiltelefonok számára készített vonalkódokkal, melyek pluszinformációkat rejtenek egy termékről vagy egy szolgáltatásról.
Vágólapra másolva!

A mobilinternetnek köszönhetően ma már - a prospektusoktól kezdve az óriásplakátokig - gyakorlatilag bármilyen felületen el lehet helyezni telefonok számára beszkennelhető és értelmezhető vonalkódokat, melyek további extrainformációkat, például weboldalak címét rejthetik. A kétdimenziós vonalkódokkal a nyomtatott és az online világ közötti kapcsolatot lehet élénkíteni. Az erre szakosodott, jelenleg 13 nyelven elérhető 46 000 vonalkódot tartalmazó Semapedia a Wikipedia egyes szócikkeihez nyújt olyan szolgáltatást, amellyel az egyes témakörhöz egyedi vonalkódot lehet gyártani, majd azt bármilyen nyomtatott felületen el lehet helyezni.

A telefonokba épített kamerák képesek értelmezni a vonalkódban rejlő információt, jelen esetben a Wikipedia egyik szócikkének URL-jét, majd egy kattintással meg lehet jeleníteni a szóban forgó tartalmat a készülék kijelzőjén. Természetesen ahhoz, hogy az online enciklopédia használata minél kényelmesebb legyen, nem árt egy fejlettebb böngésző-szoftver, illetve a gyors mobilinternet-kapcsolat.

A gyakorlati példák között vannak nyomtatott újságok, ahol a vonalkódok segítségével pluszinformációkhoz juthat az olvasó, de a német vasút is használ ilyen kódokat az online megvásárolható menetjegyeken. A szolgátlás elterjedését eddig a HSDPA adatkommunikációs technológia hiánya és a túlzottan sokrétű vonalkódrendszer gátolta. Az idei évben viszont már a mobilinternet lefedettsége olyan kritikus szintet ért el, amely a szolgáltatás népszerűségét nagymértékben megnövelte, túl azon, hogy a mobil-operátorok ma már egységesen a Quick Response (gyors válasz) technikát használják a vonalkódok gyártásánál.

Vonalkódok és mobilinternet - ma már bármilyen felületen el lehet helyezni telefonok számára beszkennelhető és értelmezhető vonalkódokat, melyek további extrainformációkat, például weboldalak címét rejthetik