Tárolnák a wifizők adatait Amerikában

Vágólapra másolva!
Republikánus politikusok a héten egy olyan törvényjavaslattal rukkoltak elő, amely hotelekben, kávézókban, de még az otthoni felhasználók számára kötelezővé tenné az wifi-hálózatok forgalmi adatainak megőrzését két évre visszamenőleg - a kezdeményezéssel elsősorban az online pedofilok és más internetes bűnözők kézre kerítését tennék könnyebbé.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslat benyújtói szerint az adatok hosszú ideig való megőrzésével a rendőrség munkáját lehetne megkönnyíteni a különböző internetes bűncselekmények lenyomozása során. A törvényjavaslatot csütörtökön egy sajtótájékoztatón mutatta be John Cornyn texasi szenátor, és Lamar Smith, a képviselőház igazságügyi bizottságának republikánus tagja - írja Cnet.

Cornyn szavai szerint bár a világháló rengeteg pozitív változást hozott a világba, az internet által biztosított anonimitás egyebek mellett a szexuális és egyéb bűnözők előtt is megnyitotta a kaput, a kiskorúak védelme pedig családi, városi, állami és szövetségi szinten egyaránt társadalmi együttműködést igényel. A törvényjavaslat értelmében bárki számára, aki elektronikus kommunikációs szolgáltatást nyújt, vagy számítógépek távoli elérését biztosítja, legalább két évig meg kellene tartania minden olyan adatot, amelyet hálózati eszközei rögzítenek felhasználókról, és azok beazonosítására felhasználhatóak.

Az informatikai szaklap a javaslat szövegét úgy értelmezi, hogy az nem csupán az internetszolgáltató cégekre, vagy a publikus hotspotokra vonatkozna, hanem iskolákra, cégekre és otthoni felhasználókra is. Gyakorlatilag bármelyik olyan hálózatra, amelyen automatikusan, DHCP protokollon keresztül osztják ki a csatlakozó PC-k azonosítására szolgáló IP-címeket (a legtöbb háztartásban ilyet használnak).