Ötvenmilliónál jár a Sony PSP

Vágólapra másolva!
A Sony Computer Entertainment mai bejelentése szerint elérte az ötvenmillió darabot a világszerte eladott Playstation Portable játékgépek száma. A hordozható Playstation elsősorban a Nintendónak jelentett konkurenciát, de a versenytárs is jól áll: csak a DS-ből 96 milliót adtak el eddig.
Vágólapra másolva!

A Sony 2004 decemberében dobta piacra az első hordozható játékgépét, kétszereplőssé változtatva ezzel a régóta a Nintendo (akkoriban még csak a GameBoy) által uralt ezredforduló utáni piacot. (A kilencvenes években ilyen készülékeket az akkori nagyok közül még a Sega forgalmazott.)

A Playstation Portable, röviden PSP eltérő ütemezéssel jelent meg a különböző piacokon. Japánban 2004 decemberében dobták piacra, majd 2005 márciusában érkezett az Egyesült Államokba, és csak ősztől lehetett kapni Európában. A készüléket filmnézésre és internetezésre (wifin) is lehet használni, és három változat jelent meg belőle eddig. 2008 ősze óta letölthető játékokat is árulnak hozzá, és a Sony az első Playstation-címeket is elérhetővé tette a hordozható készüléken.

A PSP-vel egy időben, 2004-ben debütált Nintendo DS viszont még úgy is rá tudott duplázni a Sony eladásaira, hogy nem vonultat fel látványos multimédiás funkciókat. A tervezők inkább az egyedi vezérlésre helyezték a hangsúlyt, mivel a dupla kijelzős készülék egyik LCD-je egy pálcával kezelhető érintőképernyő.