Tuningolt e-könyvolvasó az Amazontól

Vágólapra másolva!
Bemutatta digitális könyvolvasójának új verzióját az Amazon. A Kindle sokkal véknyabb elődjénél, jobb kijelzőt kapott, és már 3G-s mobilneten tölti le az olvasnivalót. A készüléket Jeff Bezos, az Amazon elnöke mutatta be a Morgan Library and Museum-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Különlegesen vékony házba sikerült bezsúfolniuk az elektronikát és az új kijelzőt a készülék tervezőinek. Kicsit több mint kilenc milliméteres vastagságával a Kindle 2 felveszi a versenyt a véknyabb füzetekkel, vagy a karcsú iPhone-nal is.

Nem csak az alakja változott az elektromos könyvnek, változtattak a gombok viselkedésén is. Eltűnt a készülékről a lázmérő higanycsíkjára emlékezetető furcsa kurzor, a funkciók kiválasztásáért egy kis ötirányú joystick felelős. Bezos arra is felhívta a figyelmet, hogy a lapozógombok az új verzión már befelé hajlanak, így a készülék egy kézben tartva is kényelmesen használható.

A készülék új verzióját sem sikerült kétkezes használatra alkalmasnak tervezni, lapozógombból van a jobb- és a balkezesek számára is kényelmes példány, menü billentyűből azonban csak egy jutott a készülékre.

Jobb kijelző, nagyobb akku

Az előd négy árnyalatához képest az új Kindle már tizenhatféle szürkét tud megjeleníteni hat hüvelykes, 600*800 pixel felbontású kijelzőjén. A jobb elektromos papír megjelenítő szebb szöveget és jobb minőségű illusztrációkat tesz lehetővé. A kijelző reakcióideje is javult, a termék oldala szerint a Kindle 2 lapozási idejei egyötödével rövidültek. Pár perc olvasás után a korábbi könyvolvasó lomhább lapváltásait is meg lehetett szokni, a gyorsabb kijelző valószínűleg méginkább könyvszerűvé teszi az élmény.

forrás: amazon
Véknyabb mint az újság (még több kép galériánkban)

Az akkumulátor is tovább bírja az új kütyüben, a cég állítása szerint két hétig lehet használni a Kindle-t egyetlen feltöltéssel. Az érték jóval rövidebb, ha a wifi és a 3G internet csatoló be van kapcsolvá, ám így is négy napig bíja a kütyü.

Gyorsabb adatátvitel

Az Kindle előző verziójának a GPRS-hez hasonlítható sebességű mobilnetjét nagysebességű kapcsolatra cserélte a gyártó. A 3G-s nethasználatért nem kell külön fizetni a készüléket megvásárlóknak, a kapcsolat árát a készülék és a könyvek árába építette be az Amazon.

Az új internet kapcsolattal bevezetésre került a WhisperSync nevet viselő szinkronizációs alkalmazás is. A szoftver régi és új Kindle-k között, valamint a jövőben megjelenő egyéb mobil eszközök között tudja szinkronizálni a felhasználó könyveit.

Nem csak olvasni tudnak majd készülékükön a Kindle 2-t vásárlók. A gép legnagyobb szoftveres újítása miatt a kütyü fel is tudja olvasni a könyvek szövegét. A program még arra is figyel, hogy meddig jutott el a felolvasás során, hogy ott folytathassa az olvasást az audio módot kikapcsoló felhasználó.

A Kindle 2-t február 24-étől lehet megvásárolni, fogyasztói ára 350 dollár, azaz körülbelül 77 ezer forint lesz majd.