Szexuális bűnözőket töröltek a MySpace-ről

Vágólapra másolva!
Kilencvenezer szexuális bűnelkövetőt azonosítottak és távolítottak el a MySpace közösségi portálról - jelentették be kedden az oldalt működtető vállalat képviselői, de a szakértő illetékesek szerint nem garantált maximálisan a gyermekek online biztonsága.
Vágólapra másolva!

A közösségi portál szakemberei tavaly fele ennyire becsülték a bűnelkövetők számát - közölte Roy Cooper észak-karolinai igazságügyi miniszter, aki Richard Bumenthal connecticuti kollégájával dolgozik azon, hogy a népszerű közösségi honlapok biztonságosabbak legyenek az ifjúság számára.

"Ezeket az oldalakat fiatalok számára hozták létre, hogy kommunikálhassanak egymással. A ragadozók ezeken a területeken halásznak, ahol tudják, hogy gyerekek is vannak. Ezért ezek a közösségi oldalak felelősek érte, hogy biztonságosak legyenek a gyermekek számára" - fogalmazott Cooper. A közösségi hálózatok ügyében eljáró miniszterek tavaly jutottak megegyezésre a világszerte több mint 130 millió felhasználóval bíró MySpace és a több mint 150 milliós tagságú konkurens Facebook illetékeseivel a portálok biztonságosabbá tételének ügyében. Ennek eredményeképp olyan biztonsági szűrőket vezettek be, amelyek megbízhatóbban ellenőrzik a felhasználók korát, kitiltják a szexuális bűncselekményért elítélteket a lapokról és korlátozzák 18 év alattiak megkeresését az idősebbek számára.

A MySpace vezetői szerint az általuk használt Sentinel SAFE adatbázis a piacon jelenleg fellelhető legjobb szűrő a szexuális bűnözők távoltartására. A Facebook szóvivője arról számolt be kedden, hogy felhasználóik védelme mindig is elsőbbséget élvezett szájtjukon. "Irányelveinknek megfelelően tiltjuk, hogy a jegyezett szexuális bűnelkövetők beléphessenek a Facebook tagjai közé. Örömmel jelenthetjük, még nem volt rá példa, hogy kiskorút a portálon keresztül környékezett volna meg szexuális bűnöző. Rajta vagyunk, hogy ne is fordulhasson elő ilyesmi" - állította a szóvivő.

Cooper ugyanakkor figyelmeztetett rá: az ő erőfeszítéseik nem elegendőek, a cégeknek gyorsabban kellene mozdulniuk, és ügyelniük kellene rá, hogy mindig a technológia előtt járjanak. Az internet technikai biztonságával foglalkozó testület tavaly decemberi jelentésében leszögezte, hogy egyelőre nincs olyan holtbiztos módszer, ami garantálhatná a gyermekek online biztonságát.