Elsötétített Windowszal a hatékony munkáért

Vágólapra másolva!
Nem egyszerű az internetre kötött számítógépen dolgozni, e-mailek esnek be a postaládába, ismerősöknek támad sürgős közlendőjük chaten, hívnak a közösségi oldalak. Zajcsökkentő szoftvereket gyűjtöttünk össze a hatékonyabb munkához.
Vágólapra másolva!

Előre kell bocsátanunk, legjobban azon a PC-n lehet dolgozni, ami le van húzva az internetről, és egy kellemes, csendes kávéház sarokasztalán pihen. Mivel azonban nem lehet minden nap ilyen zavarmentes körülmények között nekilátni a munkának, összeszedtük a túlélést segítő tippeket.

Kispályás trükkök a mindennapokra

Nem tudunk elképzelni olyan munkát, amit ne tenne jobban végezhetővé a Zerohero Alpha XP Lite nevű programja. A programmal különböző ablakok átlátszóságát lehet állítani. Ez a funkció a legtöbb alkalmazás esetében csupán díszként szolgálhat, ám a Windows tálcánál valódi áldás.

Forrás: [origo]A szoftver segítségével elrejtett Tálca csak akkor látszik, ha a felhasználó fölé viszi az egeret. Az animáció gyorsabb, mint a Windowsban beállítható Tálca-elrejtés, kevesebbet kell várni az újra megjelenő elemekre. A teljesen elrejtett tálcán pedig nyugodtan villoghat a chatprogram neve, mutathatja a levelezőkliens a beérkező olvasatlan üzeneteket, ha a felhasználóig nem jutnak el ezek a zavaró jelek.

A villogó figyelmeztetések eltüntetése még kevés a nyugalomhoz, mert a szoftverek több módon fel tudják magukra hívni a figyelmet. A tuningolást érdemes a rendszerhangok kikapcsolásával folytatni, a még ezután is csipogó programokat (ilyen például a Pidgin üzenőkliens) a saját beállítófelületükön lehet elhallgattatni.

Érdemes a tálcáról felbukkanó figyelmeztetéseket külön is eltüntetni. Ehhez a Microsofttól ingyenesen letölthető TweakUI kiegészítőre van szükség. A buborékok a program Taskbar and Start menu részében kapcsolhatók ki.

Egy szövegszerkesztő mind felett

Teljes képernyős üzemmóddal próbálja hatékonyabbá tenni a munkát a DarkRoom nevu szövegszerkesztő fejlesztője. A szoftver felületén csupán négy lapozógomb található, ám ezek is kikapcsolhatók a beállítások között. A DarkRoom rendelkezik többmonitoros támogatással, ezt bekapcsolva a gépre kötött második kijelző is elfeketedik, így ott sem jelenhetnek meg a figyelmet elvonó információk. Az ingyenes program használatához telepíteni kell a .Net futtátási környezet 2.0-s verzióját is, ám a Vistát vagy annál újabb Windowst futtató gépeken ez az összetevő automatikusan fent van.

Forrás: [origo]
Mindent eltakar a Q10

A DarkRoomnál is több funkciót kínál a Q10 nevű szintén ingynenes szövegszerkesztő. A szoftver automatikusan teljes képernyős üzemmódban indul el, kitakarva az összes figyelemelvonó programot. Csak a fekete alapon okkersárga szöveg létezik, és semmi más. Nemhogy menüt, még gördítősávot sem tartalmaz a program, a különböző beállításokat is csak gyorsbillentyűvel lehet elérni.

A Q10 képes az írógép hangját is utánozni, ez az alapból bekapcsolt funkció az elsú tíz-tizenöt mondat begépeléséig vicces, ám hamar idegesítové válik. A Ctrl+P kombinációval előhívható felületen a kattogás szerencsére egyszerűen kikapcsolható. Ugyanitt lehet konfigurálni az automatikusan kiegészítendő rövidítéseket, illetve itt lehet vidámabb és szemkímélőbb színt adni a szövegnek.

Elfüggönyzött ablakok

Legalább féltucatnyi olyan program van, amely a Q10 sötét háttér funkcióját az összes telepített programban elérhetővé teszik. Komoly különbségek nincsenek a Ghoster, a Clutter Cloak, a Drop Cloth és a Zorro nevű alkalmazások között, talán csak a beállítópanel részletessége alapján lehet köztük választani.

Forrás: [origo]
Bármely szoftverrel használható a Clutter Cloak

A legszimpatikusabb talán a szabadon konfigurálható gombokkal és több üzemmóddal rendelkező Clutter Cloak. Aktiváláskor a szoftver a görgetősávokat, menüt, státuszsort is eltakarja, csak az ablakok tartalmi része látszik élesen. Már az alapbeállítás szerinti 85 százalékos átlátszóság is jól takarja az operációs rendszer egyéb alkatrészeit, de ezt is át lehet állítani teljes feketeségre. A program használatához a DarkRoomhoz hasonlóan .Net 2.0-s futtatókörnyezet szükséges.

Gyakorlat teszi a mestert

Nem csak a szoftver segít a hatékonyabb munkavégzésben, vannak olyan tippek, amelyek segítenek megőrizni a koncentrációt. Cory Doctorow, a Boing Boing blog geek szerzője és több sikeres science fiction regény írója a Locus magazinban ismertette saját módszerét.

Doctorow a rendszerességre, a szigorúan betartott napi penzumokra és az apró időhúzások elkerülésére helyezi a hangsúlyt. A szerző legmeglepobb javaslatában arra inti az olvasókat, hogy a hiányzó tényeket ne írás közben kezdjék el keresgélni, hanem jelöljék a hiányt egy ritkábban használt karakterkombinációval. Az író szerint hatékonyabb a kreatív szakasz végével pótolni a hiányzó adatokat, mint mondat közben egyesével megkeresgélni őket.