Microsoft-szoftvert licencel a Google

Vágólapra másolva!
Összefogott a két rivális: a Google a Microsoft Exchange ActiveSync protokolljából licencelt szoftverrel oldotta meg, hogy az online naptárát és levelezését windowsos okostelefonokra és iPhone-ra is szinkronizálni lehessen.
Vágólapra másolva!

A Google Sync nevű szolgáltatás ezzel a megoldással hétfőtől a legtöbb okostelefon-típuson (Nokia, Sony Ericsson, Blackberry, iPhone és Windows Mobile) elérhető. A megoldás lehetővé teszi, hogy a Google-os felhasználói fiókban tárolt kontaktokat és a naptárbejegyzéseket a felhasználó folyamatosan (push módban) szinkronban tartsa a számítógépén és a telefonján.

A szinkronizálás a SyncML protokollt támogató készülékeken kétirányú, vagyis mindegy, hogy a felhasználó a PC-n keresztül vagy a mobilon ír be változtatásokat, azokat ugyanúgy megjelennek mindkét oldalon. A rendszer lelke természetesen a Google fiók, vagyis az adatokat a webes szolgáltatás is tárolja. A Blackberry felhasználók számára már egy ideje elérhető volt ez a funkció.

Az informatikai sajtóban jelentős visszhangot váltott ki a Google lépése, a Microsoft pedig úgy kommentálta a dolgot, hogy a megegyezés nagyszerű példája a cég nyitott licencelési politikájának - hozzá téve, mindaddig, amíg a szerződő felek tiszteletben tartják a cég szellemi javait, ami valószínűleg a linuxos fejlesztőcégeknek szólt, akikkel a cég az elmúlt években pereskedett.