Fényképezőgép digitális szemmel

Vágólapra másolva!
A japán Fujifilm egy új, kompakt méretű digitális kamerával rukkolt elő, melynek érdekességét a benne alkalmazott Super CCD érzékelő alkotja, amely a gyártó szerint az emberi szemhez hasonló elven működik, és hasonló kategóriájú kisgépnél eddig még nem tapasztalhatóan jó képminőséget biztosít.
Vágólapra másolva!

A Fuji FinePix F200EXR-t a társaság még a tavalyi Photokina kiállításon jelentette be, most azonban már azt is tudni, hogy a kompakt digitális kamera február végétől a boltokba kerül, az amerikai piacon nettó 400 dollárba, vagyis nagyjából 90 ezer forintba fog kerülni.

Az új modell szokványos külseje semmi extra képességet nem sejtet, a lényes újítások a gépházon belül vannak: a könnyen hurcolható méretű gépek kategóriájában elsőként ezt a típus szerelte fel a cég Super CCD EXR képérzékelővel. A nem szokványos - működésében a Fuji szerint az emberi szemre hajazó - szenzornak hála az F200EXR olyan jó képminőséget tud biztosítani, amely ebben a kategóriában korábban nem volt elérhető - ígéri a cég közleményében.

Forrás: [origo]
Itt megnézheti a géppel készült tesztfotókat a gyártó honlapján

Az új fajta CCD nagy dinamikatartományt képes lefedni, így nem okoz vele gondot olyan szituációkban sem a fotózás, amikor a kép egyik részében sötét, a másikban zömmel világos színek dominálnak, erre az esetre külön kiválasztható fotómód került a fényképezőbe. A készülék 12 megapixeles fotókat képes rögzíteni, és új, EXR nevű képfeldolgozó processzorral szerelik fel. A beépített optika is meglehetősen jónak mondható, mivel viszonylag széles látószögnél (kisfilmes értékre számítva: 28 mm) indul, és ötszörös optikai zoomot (140 mm) kínál, az éles képek rögzítését pedig képstabilizátor is segíti. A komponálást a nagy, 3 colos hátoldali LCD teszi kényelmessé, a kezdőknek szánt automata módok mellett teljes körű manuális beállításra is mód van.

A rossz fényviszonyok közti fotózást pedig két külön mód is szolgálja: ezek esetében az alapesetben legfeljebb ISO 3200-as képérzékenységet is át lehet lépni, igaz, ISO 6400 és ISO 12800-as fotókat csak 6, illetve 3 megapixeles felbontásban lehet rögzíteni. A kamera videót is fel tud venni, bár ez esetben csupán 640x480 pixeles felbontásban, monó hanggal dolgozik.