Haladékot kaptak az új-zélandi internetezők

Vágólapra másolva!
Az új-zélandi kormány egy hónappal elhalasztja a széles körű tiltakozást kiváltó szerzői jogi törvény életbe léptetését, amelynek nyomán letilthatják majd a netről az illegális letöltésekkel vádolt felhasználókat.
Vágólapra másolva!

A szigetország miniszterelnöke, John Key bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem február 28-án, hanem egy hónappal később, március 27-én lép majd életbe a szigorított szerzői jogi törvény - adta hírül a TechRadar. Az új rendelkezések értelmében szigorúan fellépnek majd az illegális letöltések ellen: aki gyanúba keveredik, három figyelmeztetés után le lehet kapcsolni az internetről anélkül, hogy bíróságon állapítnák meg bűnösségét.

A szigorítás ellen tiltakozó civilek, köztük az Electronic Frontier Foundation nevű jogvédő szervezet éppen ezt tartja a leginkább károsnak a törvénnyel kapcsolatban, amelyet véleményük szerint megfelelő előkészítés nélkül készülnek bevezetni. Key minszterelnök csak arra való tekintettel rendelte el a halasztást, hogy a rendelkezések végrehajtásához biztosan meglegyenek a szükséges feltételek.

"Nyilvánvalóan az áll érdekünkben, hogy az érintett felek kompromisszumra jussanak egymással, és remélhetőleg a törvény megfelelően működik majd" - nyilatkozta a politikus. "Ha nem, akkor változtatunk rajta", mondta Key, de nem derült ki, hogy a változtatás milyen mértékben érintheti a törvény szigorát. Az új rendelkezések elleni tiltakozásul az új-zélandi civil jogvédők és szimpatizánsaik elsötétítik honlapjaikat: minden képet és ikont fekete színnel töltenek ki, és nyilvános rendezvényeket is szerveznek.