Visszamosolyog a robot-Einstein

Vágólapra másolva!
A híres tudós arcvonásait viselő robotot a TED konferencián mutatták be: a robot-Einstein szemével követi az előtte állókat, és reagálni képes a valódi emberek érzelmeire is.
Vágólapra másolva!

A Hanson Robotics nevű cég robotja ugyan csak mellkastól felfele létezik, ám egy gumimaszknak köszönhetően rendkívüli módon hasonlít Albert Einsteinre. A humanoid robot két héttel ezelőtt kapott saját személyiséget egy speciális szoftvernek köszönhetően, amelyet a Kalifornia Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A két technológia összeházasításával egy olyan gépembert alkottak meg, amely a vele szemben álló személlyel szemkontaktust keres, és szenzoraival detektálni tudja partnere érzelmeit is: ha nevetést lát, ő is visszamosolyog, ha mérges tekintettel néznek rá, ő is összevonja ősz szemöldökeit.

Kifejlesztői szerint az empátiára képes robotember arcát 48 különböző gépi "izom" mozgatja, melyek meghajtását 32 darab szervomotor végzi - mint az a videón is látszik, meglepően élethűen. A külvilágot a szemébe épített parányi, gyakorlatilag észrevehetetlen digitális kamerákon keresztül érzékeli. A most bemutatott Einstein-robot a Hanson negyedik generációs változata, amelyet a relativitás elméletének atyjáról mintáztak, korábbi, kisebb tudású változatai múzeumokban és kutatóintézetekben találhatóak a világ különböző pontjain. A robot szoftvere társalgás közben jelenleg az emberi partner 13 különböző paraméterét vizsgálja a digitális kamerákon keresztül, egyebek mellett a pislogások számát vagy a szemöldök helyzetét, később egyéb további dolgokat is elemezni fog.



Végső célként a fejlesztők egy olyan szoftver kidolgozását tűzték ki célul, amely képes lesz megítélni, mennyire őszinte valakinek a mosolya. Az Einstein-robothoz hasonló megoldással öregítették meg Brad Pitt arcvonásait a filmvásznon a Benjamin Button különös élete című filmben is - közölte a film digitális effektjeiért felelős producer a TED konferencián: a feladathoz készült komputervezérelt robot megalkotása 155 ember munkáját vette igénybe.