Vágólapra másolva!
Klassz programokat találtunk erre a hétvégére is: az egyikkel bármilyen előzetes formára képes montázst készíteni digitális képeinkből, találtunk egy lehalt operációs rendszerek megmentésére szánt vírusirtó CD-t, egy szemkímélésre figyelmeztető programot, letörölt fájlokat megmentő ingyenes alkalmazást és egy remek grafikájú, magyar szinkronos hidegháborús stratégiai játékot is.
Vágólapra másolva!

SHAPE COLLAGE

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (300 kilobájt)

Meg akar lepni valakit egy vicces fotómontázzsal? Menőzne a síelős, nyaralós képekkel? A Shape Collage-nál keresve sem találhat erre a célra jobb alkalmazást. A program teljesen ingyenes, használata pedig pofonegyszerű: csupán bele kell táplálni a montázsban felhasználni kívánt képfájlokat, jobboldalt pedig kiválasztani, milyen formában rendezze el őket a program: a Custom módot választva saját ábrát is rajzolhatunk). A kis képek mérete a Photo Spacing felirat alatt lévő csúszkával szabályozható, előnézeti képet a középső kép alatti Preview gombbal lehet előhívni. Zseniális kis program.

DR WEB LIVE CD 5

Forrás: [origo]
A CD-ről indítható ingyenes víruskereső letöltése (64 megabájt)

Jó szolgálatot tehet a bajban az ingyenes víruskereső alkalmazás CD-re írható változata, erről ugyanis akkor is el lehet indítani a számítógépet, ha az magától már nem képes erre. A Linux-alapú megoldás a vírusirtó komponense mellett levelezőklienst és böngészőt is tartalmaz, melyek segítségével a szoftveres okok miatt működésképtelen PC-ről is el lehet érni az internetet, a Midnight Commanderrel pedig a merevlemezen lévő fájlokat lehet másolni, törölni.

EYES RELAX

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (1 megabájt)

A hazai munkaügyi előírások szerint óránként tízperces pihenőidőt kell biztosítani a monitor előtt dolgozóknak. Tapasztalataink szerint ezt még akkor sem egyszerű betartani, ha minden körülmény biztosított: az ember nem feltétlenül óra egészkor ül le a PC elé, és ötvenkor áll fel előle. A szem kímélésében ez a teljesen ingyenes segédprogram segítséget nyújthat, ugyanis a tojásórához hasonlóan be lehet állítani rajta, hogy hány percenként figyelmeztesse a felhasználót egy rövid szünet beiktatására, és milyen módon tegye azt. A programban külön Szülői mód (Parent Mode) is megtalálható, ez a lejelszavazható opció drákói szigorral letiltja a megadott időközönként a számítógép használatát az ugyancsak előzetesen megadott hosszúságra.

DISK DIGGER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (600 kilobájt)

Hasonló programot többet is ismerünk, de nem árt, ha kéznél van egy újabb törölt fájlokat visszaállító program, jól jöhet, ha szükség van rá. Bár a Disk Digger menüje angol nyelvű, nagyon egyszerű használni, csak meg kell adni a vizsgálandó meghajtó betűjelét és a keresendő fájlok típusát, és már rögtön végzi is a kutatást a véletlenségből törölt, vagy sérült állományok után. Egyaránt használható a merevlemezről szerencsétlenül száműzött fájlok, vagy memóriakártyán, USB-meghajtón lévő képek, videók vagy zenék visszaállítására.

CODENAME PANZERS: COLD WAR

Forrás: [origo]

A játék magyar nyelvű demójának letöltése (909 megabájt)

Bár az Atari által kiadott játék eredeti fejlesztője, a magyar Storm Region már csődbement, a Codename Panzers: Cold War játékból még a demó verzió is megjelent szinkronos, nyelvünkön beszélő kezelőfelülettel ellátott változat. A program egy olyan valós idejű stratégiai játék, amely 1949-be, a hidegháborús korszak kezdetébe kalauzolja a játékost, egy elképzelt konfliktus kellős közepébe, melyet az okoz, hogy Berlin légterében összeütközik egy amerikai teherszállító, és egy szovjet harci repülőgép, hatalmas konfliktust okozva a nagyhatalmak között. A játékosnak vagy a nyugat, vagy a Vörös Hadsereg oldalára állva kell az egérrel a tankokat, embereket és légi járműveket irányítva megnyernie az ütközeteket, melyek grafikai megjelenítése igen pazar - ezért cserébe viszont a gépigény sem éppen alacsony. Ha a demó pályái túl rövidnek bizonyulnának, lehet folytatni a játékot az ugyancsak a héten megjelent, orosz fejlesztésű Men of War-ral, amely ugyancsak valós idejű stratégia, de a második világháborúban játszódik.