Bezárja sikertelen szolgáltatásait a Google

Vágólapra másolva!
Fejlesztőirodákat és kevéssé sikeres szolgáltatásokat zár be a Google. Jövő héttől nem lehet a Jegyzetfüzetbe regisztrálni és klipeket feltölteni a Google Videóra.
Vágólapra másolva!

Befejezi a Google a Jegyzetfüzet nevű alkalmazásának fejlesztését - jelentette be Raj Krishnan menedzser tegnap a szolgáltatás fejlesztői blogjában. A meglevő felhasználók a továbbiakban is használhatják a weben található noteszt, az új felhasználók regisztrációja azonban jövő héttől megszűnik. A szolgáltatás kényelmes használatához szükséges Firefox kiegészítőnek sem jelennek meg további frissítései, így ha a mostani nem működik együtt a böngésző jövőben megjelenő kiadásaival, akkor a felhasználóknak csak a webes felület marad.

Az évek alatt összegyűjtött jegyzetek a Google Dokumentumokon keresztül menthetők ki a legegyszerűbben a szolgáltatásból, de az oldal ad HTML és Atom formátumú mentést is. A fejlesztők több helyettesítő terméket is ajánlanak a Jegyzetfüzetet használóknak, köztük a cég netes szövegszerkesztőjét és a Gmailbe épített tennivalólista-kezelőt is. Akik azonban a teljes weblapok lementésére is képes netes notesz pontos mását keresik, azok valószínűleg az Evernote-tal járnak a legjobban.

A Jaiku mikroblog motor és a Dodgeball mobilos közösségi oldal sem járt jobban, mint a Jegyzetfüzet. A nyílt forráskódúvá tett Jaiku mögül csak a fejlesztőket veszi ki a cég, a Dodgeball viszont teljesen bezárja kapuit pár hónapon belül. A Google által fejlesztett videomegosztó oldalon a feltöltés lehetősége szűnik meg. A fejlesztői blogon megjelent írás szerint az oldal videokeresőként funkcionál tovább. A Google Video helyét az eddig is jóval népszerűbb YouTube veszi át.

A szeptemberben megszüntetett phoenixi központ után a a Google az austini, trondheimi és luleai fejlesztőirodáit is bezárja. A hivatalos Google Blog a negyven iroda közti kommunikációs nehézségekkel indokolta a fejlesztőközpontjainak összevonását. A bezárandó irodákban dolgozó fejlesztőket a cég egyéb központjai fogadják, ha hajlandók költözni a vállalattal együtt.