Saját GPS-t fejleszt Kína

Vágólapra másolva!
Sajtóbeszámolók szerint Kína is saját műholdas navigációs rendszer kiépítésén munkálkodik: a Compass nevű saját, globális lefedettséget biztosító GPS-szolgáltatása a tervek szerint 2015-ben kezdi meg működését.
Vágólapra másolva!

Jelenleg világszerte a polgári lakosság is az amerikai Navstar GPS (Global Positioning System) műholdjaival kommunikáló eszközöket használja, melyet teljesen ingyenesen vehet igénybe bárki. Ugyanakkor ezt a rendszert eredetileg katonai célokra szánták, így az Egyesült Államok elnöke bármikor dönthet úgy, hogy korlátozza, vagy megszünteti a jelek sugárzását a civil felhasználók felé például valamilyen háborús helyzet nyomán. Az egyeduralkodó amerikai rendszerrel párhuzamosan ezért Európa és Oroszország is saját navigációs szolgáltatás kiépítésébe kezdett, előbbi a Galileo, utóbbi a Glonassz nevet viseli.

A saját műholdas navigációs rendszert működtető országokhoz csatlakozott most Kína - számolt be a Xinhua hírügynökség. A Compass nevű rendszer a tervek szerint 2015-ben kezdheti majd meg működését, és teljesen függetlenül működik majd bárme

lyik külföldi konkurensétől. A helymeghatározó szolgáltatás a már működő Baidou rendszerre épül majd, amely csupán öt műholdat használ, így csupán belföldön képes útvonalat mutatni a felhasználóknak. A tervek szerint 2009-ben és 2010-ben további tíz műholdat juttat majd az űrbe, 2015-re azonban a tervek szerint már több mint harminc műhold biztosítana globális lefedettséget a kínai GPS-rendszer használóinak.