Romániában mostantól fél évig tárolják a hívásadatokat

Vágólapra másolva!
A román telefontársaságoknak mostantól fogva legalább hat hónapon keresztül tárolniuk kell előfizetőik hívásainak és üzenetküldéseinek adatait, azokat szükség esetén az igazságügyi illetékesek rendelkezésére kell bocsátaniuk.
Vágólapra másolva!

Kedden lépett ugyanis hatályba az a november közepén elfogadott törvény, amely kötelezi a román telefontársaságokat: legalább hat hónapon keresztül őrizzék meg az előfizetőkre vonatkozó adatokat, nevezetesen a hívást kezdeményező és a hívott fél címét, telefonszámát, akárcsak azt, hogy ki kivel honnan beszélt, ki kinek honnan és mikor küldött SMS-t.

A jogszabály szerint az internet-szolgáltatóknak március 15-től ugyancsak hat hónapig meg kell őrizniük az ügyfeleik által küldött elektronikus levelek adatait, a küldés és az üzenetfogadás helyszínét, időpontját. Az adatok között szerepel az előfizető lakcíme és gépének IP-címe. Elraktározzák az internetezéssel kapcsolatos összes más adatot is, például azt, hogy ki mikor és honnan kapcsolódott a világhálóra, illetve mikor lépett ki onnan.

A beszélgetések, üzenetek, levelezések tartalmára nem vonatkozik a szabály, a hozzáférést ezekhez az információkhoz csak ügyész kérheti, mégpedig az illetékes bíróság engedélyével. Erre csak akkor kerülhet sor, ha bűntett vagy terrorcselekmény előkészítésére gyanakszanak a hatóságok.

Uniós irányelvet követtek

Borbély Károly nemrég leköszönt távközlési és informatikai miniszter az erdélyi Krónika érdeklődésére válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény uniós irányelv alapján készült.

Varga Attila, a képviselőház emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottságának alelnöke szerint a rendkívül szigorú jogszabály elsődleges célja az, hogy segítse a bűnüldöző és a nemzetbiztonsági szerveket. Smaranda Enache, a Pro Europa Liga (PEL) elnevezésű civil szervezet társelnöke ugyanakkor úgy véli: a törvény mindenképp sérti az emberi jogokat, korlátozza a személyi szabadságot, még akkor is, ha azt alkalmazzák az EU-ban.

Adatvédelmi szempontból aggályos

A Krónika vezércikkében kifejti: az európai uniós tagállamokra kényszerített brüsszeli direktíva egyértelműen adatvédelmi aggályokat vet fel, senki sem garantálhatja ugyanis, hogy a beszélgetések, üzenetek tartalma nem jut illetéktelenek birtokába.

A szerző szerint azonban főleg a jogszabály hatékonysága kérdéses. "Napjainkban már egy kezdő autótolvaj sem értekezik üzletről telefonon vagy interneten nyíltan, s az még nem bizonyít semmit, ha valakinek egy bűncselekmény elkövetésének a helyszínén mérték be a mobiltelefonját, amely sokszor nem ugyanott van, ahol a gazdája" - írja. Szerinte a mértéktelen adatgyűjtés még gyanakvóbbá teheti az állampolgárokat a Nagy Testvér szerepében tetszelgő hatóságokkal szemben. A kolozsvári Szabadság szerdai számában ír arról, hogy a www.petitieonline.ro internetes oldalon már meg is kezdték az aláírások gyűjtését a kormány elé terjesztendő beadványhoz, kérve a jogszabály érvénytelenítését.