Leszavazta a 6-os Explorert a Google

Vágólapra másolva!
Az Internet Explorer 6 lecserélésére biztatja a Gmail használókat a Google. A cég szerint a levelező dupla olyan gyorsan működik Firefox vagy Chrome alatt, mint az elavult Microsoft böngészővel használva - adta hírül a TG Daily.
Vágólapra másolva!

A hatos Explorer felkerült a nem támogatott böngészők listájára, ami azzal jár, hogy a régi böngészővel rendelkezők csak a Gmail egyszerűbb felületét használhatják. Az alap HTML felülettel tökéletesen működnek a fontosabb funkciók, ám kényelem szempontjából jelentősen elmarad a gyorsabb és okosabb alapértelmezett felülettől. A régi Explorertől való elfordulás a nem frissített, céges gépekről netezőknek lesz a legkényelmetlenebb.

A váltás hátterében a régi Explorer lassú JavaScript (JS) futtatási képességei és gyenge HTML értelmezője állhat. Az előbbi a Web 2.0-s alkalmazások által gyakran alkalmazott látványos effektekhez, az oldal újratöltése nélkül frissülő dobozokhoz szükséges. Egy gyorsabb JS értelmezővel felszerelt böngészővel - ilyen például a Chrome vagy a megjelenés előtt álló Firefox 3.1 - gördülékenyebben lehet a sok dinamikus elemet tartalmazó honlapokat használni. A nem szabványkövető HTML értelmező a weboldalakat építők mindennapi munkáját nehezítette meg, a Google lépésének valószínűleg ők örülnek a legjobban.

Nem csak a Google és a Mozilla böngészője közül választhatnak a teljes internetes élményre vágyók. A támogatott szoftverek sorában szerepel még a az Internet Explorer 7, és az Apple Safari is. A listáról lemaradtak az Opera felhasználók és a változatos Linuxos szoftvereket kedvelők, nekik a Google nem ígér semit.

Kész van, de még nem bővíthető

December második hetében jelent meg a Google saját böngészőjének 1.0-s verziója. A béta állapotból kilépett Chrome elődeihez képest jobb könyvjelző-kezelést, megnövelt stabilitást és némileg áttervezett beállítófelületet hozott. A Chrome egyelőre nem rendelkezik saját beépített RSS olvasóval, illetve nem bővíthető olyan egyszerűen, mint a Firefox, cserébe a Google böngészője hajmeresztően gyors.

A Google már az 1.0 megjelenése előtt a Chrome-ot tette a hasznos szoftvereket tartalmazó Google Pack alapértelmezett böngészőjévé, bár a Firefox is választható maradt. A böngésző végleges kiadásának megjelentével pedig több felületen, köztük a YouTube-on is, hirdetni kezdte a cég.

2008 nem az Explorer éve volt

Egy hónapja van hetven százalék alatt a Microsoft böngészőinek részesedése a NetApplications december elsején nyilvánosságra hozott felmérése szerint. A lista második helyezettje a Firefox valamivel 20% feletti aránnyal, az utolsó dobogós helyet pedig a 7,13 százalékos részesedéssel büszkélkedő Safari foglalja el. Az ünnepek előtti felmérésen a Chrome még nem érte el az egy százalékot, igaz, már megelőzte az Operát. A felmérésről hírt adó Download Squad úgy számol, hogy januárra megszerzi a Google böngészője az első teljes százlékát.