Mobil újrahasznosított vizespalackokból

Vágólapra másolva!
Környezetbarát mobiltelefonnal rukkolt elő a Motorola: a héten nyíló CES kiállításon bemutatásra kerülő készülék teljes egészében újrahasznosítható, borítását pedig újrafeldolgozott vizespalackokból állítják elő.
Vágólapra másolva!

A W233 Renew nevet viselő telefon színes képernyővel rendelkezik, extrái közé azonban csupán a wap-böngésző sorolható, emellett hagyományos hívásra és sms-ezésre használható, cserébe viszont nem kevesebb, mint kilenc órányi aktív használatot biztosít akkumulátorról.

Ugyanakkor az InfoSync mobilmagazin úgy értesült, a készülékhez 2 gigabájtos memóriakártyát is lehet majd vásárolni, melynek segítségével mp3-lejátszóként is használni lehet majd. A lap úgy tudja, a környezetbarát, a gyártó szerint száz százalékban újrahasznosítható készülék alapcsomagjában egy ugyancsak környezetbarát anyagból készült boritékot is tartalmaz, amelyben a gyártónak válaszküldeményként díjmentesen visszeküldhető a régi mobiltelefon biztonságos feldolgozásra. A telefon előállítása során a hagyományos készülékeknél kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ennek káros hatásait pedig a Carbonfund alapítvánnyal kötött szövetség keretében erdőtelepítéssel és alternatív energiaforrások kidolgozását célzó befektetéssel ellensúlyozzák.


A Renew mobil ára még nem ismert, a Motorola csupán annyit közölt, hogy azt még 2009 első negyedévében meg lehet majd vásárolni az amerikai T-Mobile-nál. Az egyéb országokban való bevezetésről még ugyancsak nincs információ.

Érintőképernyős Motorola és fellelhető távirányító

A környezetbarát mobil mellett az amerikai gyártó egy olyan készülékkel is előrukkol, amely leginkább a Google Android szoftverét futtató T-Mobile G1-esre hasonlít: a Motosurf A3100-as a gyors mobilinternetes technológiák felhasználásával vagy wifin biztosítja a világháló elérését, továbbá multimédiás képességekkel és GPS-szel is felvértezik. Menüjében egyaránt lehet az érintőképernyőt ujjal vagy érintőpálcikával bökdösve, vagy a gépvázba épített trackballt görgetve mozogni. A Windows Mobile operációs rendszert futtató készülék videohívásra is alkalmas lesz, és a közösségi weboldalakat is egyszerűen el lehet majd érni róla: egyelőre viszont csak az ázsiai és latin-amerikai piacokon fog debütálni.

A Reuters beszámolója szerint a mobiltelefonokon kívül a Motorola egy univerzális otthoni távirányítóval is előrukkol majd, melynek érdekessége, hogy az érzékeléshez használatos bázisállomáson meg lehet nyomni egy gombot, melynek hatására a távvezérlő hangjelzéssel és villogó fénnyel teszi könnyebbé azt, hogy tulajdonosa megtalálja.