Surface-teszt: kár, hogy nem a mi asztalunk

Vágólapra másolva!
A jövő egy darabkáját próbálhattuk ki a Microsoft jóvoltából: a cég hazai főhadiszállásán megnyomkodtuk a Surface-t, az érintőképernyős munkaasztalt, amelyen úgy fogdoshatjuk a dokumentumainkat, mint egy igazi asztallapon.
Vágólapra másolva!

A Microsoft nagyjából két évvel ezelőtt mutatta be a Surface-t, vagyis az érintőképernyős asztalt. Hogy mire jó nekünk egy ilyen masina? Erre még magunk sem tudtuk a választ, amikor Bill Gates a 2007-es CES megnyitóján játszadozott pár percig a prototípussal. Persze, jól nézett ki, hogy két kézzel lehetett rajta rakosgatni, nagyítgatni, forgatni a dokumentumokat, mint egy igazi asztalon, de az egész dolog nagyon idegennek tűnt ahhoz képest, ahogy az ember a számítógépezést elképzeli.

Már a CES-es bemutatón nyilvánvalónak tűnt, hogy ha ebből valaha termék lesz, az nem lesz olcsó. Sejtésünk be is igazolódott: a Surface-t, egész pontosan annak dohányzóasztalba álmodott változatát tavaly dobta piacra a cég, 10 ezer dolláros áron (vagyis egy új Suzuki Swift árából már meg lehetne szerezni). A készüléket nyilvános helyen elhelyezett kioszkokba szánják, eddig többek közt egy amerikai szállodalánc szerelkezett fel pár darabbal, hogy a vendégeik informálódva-szórakozva űzhessék el az előcsarnokban töltött időt.

Ötkezes a dohányzóasztalon

Éppen ezért a készülék nem is keltette volna fel az érdeklődésünket, ha nem adódik lehetőség rá, hogy élőben is megnézzünk egyet. Bátorfi Zsolt, a Microsoft technológiai szakértője a Twitter üzenetküldőn adott hírt róla, hogy a cég hazai képviseletéhez érkezik egy példány, amelyet eredetileg a januári Budapest NewTech Meetupon tervezett bemutatni. A készülék ugyan lekéste a rendezvényt, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy időpontot kérjünk tőle, hogy ha lehet, minél előbb kipróbáljuk a készüléket.

Zsolt a cég irodaházának emeletére vezette fel kis stábunkat, ahol szerényen, eredeti rendeltetésének megfelelően egy társalgóban helyezték el a gépet. Az érintős dohányzóasztal már a távolból felhívja magára a figyelmet azzal, hogy terítő helyett egy világító háttérkép virít rajta, és egy vezeték nélküli billentyűzet és egy egér pihent a tetején, ám ezek csupán a fejlesztők kedvéért voltak ott. A felhasználó egy akváriumszerű vízfelülethez érhet hozzá először, innen a képernyő sarkaiban megjelenő virtuális gombokkal lehet elindítani az alkalmazásokat listázó főmenüt.

Nézze meg működés közben is a Surface-t!

Maga a gép ezen túl nem valami feltűnő látvány: a fekete talapzatú asztalt egy vastag üveglap fedi, az oldalába gravírozott, elegáns Surface logóval. Nyilván ennek is köszönhető, hogy több mint másfél mázsát nyom, így nem könnyű mindenféle bemutatókra elszállítani. Maga az érintőfelület, amely középen található, viszont nem látványosan koszolódó üveg, hanem egy kicsit érdes tapintású (körülbelül mint egy vetítővászon), matt műanyag burkolat. A gép talapzata egy átlagos Windows vistás PC-t rejt, erre írták a különleges interface-t, a képet pedig projektor vetíti rá alulról az érintőfelületre. A készülék lelke, ha úgy tetszik, négy darab infrakamera, amelyek alulról pásztázzák a műanyag felületet. Az érzékenységükről elég csak annyit, hogy már pár centiméteres magasságból is észlelik az ember kezét, mint azt az egyik tesztalkalmazásban kipróbálhattuk, igaz, ez néha gondot is okoz: könnyű akaratlanul belenyúlni egy-egy kapcsolóba vagy menügombba úgy, hogy nem is érünk hozzá a laphoz.

Elbírja a poharat, és fel is ismerheti

A készülék nem véletlenül formáz dohányzóasztalt: arra tervezték, hogy többen üljék körbe, és akár ötven ujj érintését is detektálni tudja. A műanyag fedlapnak megvan az az előnye is, hogy védi az eszközt, és ha elhasználódna, olcsón cserélhető. A készülék Las Vegasban, a Rio hotel bárjában - ahol már élesben lehet kipróbálni - forgatott bemutató filmjének tanúsága szerint akár a koktélos poharat is nyugodtan rá lehet tenni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Ilyen messziről már lát a hőkamera (Még több kép)

A Microsoft a hordozható eszközök kényelmes kezelésére is kitalált egy koncepciót: az asztalra helyezett tárgyakat a rájuk ragasztott címkék leolvasásával ismeri fel az infrakamera. Így egy bemutatóteremben, boltban azonnal meg tudja jeleníteni a rá helyezett termék - például mobiltelefon - paramétereit. A koncepció-videókon az is látható, hogy Bluetoothon összepárosított készülékek tartalmát is ki tudja teríteni az asztalra a Surface, de ezt a nyilvános helyre kihelyezett modellek még nem tudják.

A Microsoft Magyarországnál vendégeskedő Surface-példányon a címkeleolvasó funkciót még mi sem tudtuk kipróbálni, bár házigazdánk elárulta, hogy bőven kaptak ők is a hozzá szükséges matricákból. Ettől eltekintve jól el tudtunk szórakozni vele: a menüben vagy, ahogy Bátorfi Zsolt fogalmazott, a "Start menü surface-es utódjában" laza kézmozdulatokkal lapozgathatjuk jobbra-balra az alkalmazásokat, amelyek teljes képernyőn nyílnak meg. A háttérben futó alkalmazások sem árvulnak el teljesen, figyelmeztető üzenetet tudnak küldeni, ami az épp futó alkalmazás legalján jelenik meg diszkréten. A képet is tartalmazó felbukkanó figyelmeztetésre bökve egyszerűen át lehet váltani a figyelmünket igénylő szoftverre. A fejlesztők még arra is figyeltek, hogy a szöveg arra nézzen, amerre a menüt legutoljára behívó felhasználó ül.

A kijelzőn nem csak forgatni és zoomolni lehet a dokumentumokat két kézzel, de oda is csúsztathatjuk azokat az asztaltársunknak. Az asztalon megjelenő összes fizikai hatást a gép videokártyája számolja, a felületen pörögve átszáguldó vagy az asztal széléről finoman lepattanó ablakok nem terhelik a masina mélyén rejlő PC processzorát. A látványos effektek nem csupán a csillogást szolgálják, a virtuális papírdarabként arrébb húzott videók vagy dokumentumok egészen más felhasználási módot sugallnak már első pillantásra is, mint amit az asztali számítógépeknél megszoktak a felhasználók.

A fejlesztők már nekiállhatnak

Bár a szoftvercég főleg a közösségi-szórakoztató funkciót emeli ki a Surface-szel kapcsolatban, elképzeltük, hogy feldobná ez a technológia az üzleti megbeszéléseket. Az ügyfélnek bemutatásra szánt terveket például egyszerűen oda lehetne tolni elé az asztalon, vagy ugyanígy a főnöknek az (elektronikus) aláírásra váró iratokat. Az érintős felülethez a Microsoft fejlesztőkörnyezetet is publikált, ahová a termék weboldalán kérhetnek regisztrációt az érdeklődők, és, mint megtudtuk, készült már hozzá például esküvőtervező program is, amely fölött a nagy eseményt tervezgető pár hajolhat össze a család többi tagjával.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Jót játszottunk (Még több kép)

Stábunk tagjai inkább a közös játék lehetőségei miatt értékelték a szerkezetet, amelyen egy ostáblát, egy puzzle-t, egy négykezes pongot (vagy más néven tévé-teniszt) és egy olyan egyszerű szoftvert lehetett kipróbálni, amelyben szentjánosbogarakat kellett ujjbeggyel levadászni. A készülék weboldala szerint a Surface-re telepíthető még négykezes flipper, a játéktermi léghokijátékokhoz hasonló program is. Nincsenek kételyeink, hogy a PC-re és konzolokra sikerrel átültetett bonyolultabb társasjátékok is újszerű élményt nyújtanának az érintőképernyőn futtatva.

A fölött már nem tudtunk napirendre térni, hogy szívesen cserélnénk-e le a hagyományos munkaasztalt egy Surface-példányra: gyanítjuk, ha a technológia dohányzóasztal formájában is helyet kap majd a jövő otthonában, akkor csak kiegészítő szerephez jut, egyfajta közös családi PC-ként, amelyen meg lehet nézni a fotókat vagy össze lehet vágni a gyerekek születésnapi videóját, miután megnéztük a beadandó házi feladatot. Az általunk kipróbált gép kijelzője HD felbontású, és az ablakokban akár 720p-s videókat is le tud játszani a szoftvere. A Surface tartalmaz kényelmes méretű előhívható szoftveres billentyűzetet is, amivel leveleket vagy rövidebb jegyzeteket lehet begépelni a dohányzóasztal előtt ülve. A használata egyébként, ha dolgoznánk rajta, valószínűleg a régi, számítógép előtti időket idézte vissza, amikor még kisiskolásként az asztal fölé hajolva körmöltük a dolgozatokat.

A Windows 7-ben is lesz, csak monitor legyen hozzá

A Surface technológiát támogatja majd a Windows 7 is, igaz, ez csak azoknak lesz öröm, akik felszerelkeznek egy hozzá való multitouchos készülékkel is. Asztali PC-t eddig egyedül a HP készített ezzel a technológiával: ez a TouchSmart PC, de hamarosan jönnek a multitouchos noteszgépek is - várhatóan szintén a tábla-PC kategóriában. Ezek pedig nem nyújtják majd ugyanazt az élményt, amit a mostani Surface-asztalka, vagyis, hogy nagy felületen dolgozhatunk rajta kényelmesen, akár egyszerre többen is - de reménykedjünk benne, hogy hamarosan megjelennek a hozzá hasonló, megfizethető megoldások is.

A méretes, asztalba épített eszköz használata ugyanis kellemes szabadságérzetet ad. Nem kell markolásznunk az egeret, és vonszolni ide-oda a pointert, csak egyszerűen oda nyúlunk, ahová éppen kell. Nagyon jó technológia, de attól tartunk, ebben a kényelmes méretben sokára lesz még megfizethető: pedig szeretnénk, nagyon szeretnénk belőle egyet otthonra, ha másra nem, hát játszani vele.