Kína 8,6 milliárd dollárt költ 3G-fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Kína első számú mobiltelefon-szolgáltatója, a China Mobile közel 1800 milliárd forintnak megfelelő összeget költ harmadik generációs mobilhálózatának fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

A világ legnépesebb országának legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile egy pillanatig sem ül a tavalyi év decemberében megszerzett hatósági engedélyeken: még az idei évben 238 kínai városban lesz elérhető a szélessávú, vezeték nélküli kapcsolat, köszönhetően a 2009-re tervezett TD-SCDMA-hálózat 60 ezer bázisállomásának. A tervek szerint összesen 80 ezer darab adótornyot telepít a China Mobil, amellyel még mindig csak az ország 70%-át lehet majd lefedni. Kínában a CDMA2000 és a WCDMA szabványokra kiírt licenceket sorrendben a China Telecom és a China Unicom nyerte.

A kínai Ipari és Informatikai Minisztérium legfrissebb közleménye alapján, az állam 2009-2010-re 280 milliárd jüan, tehát közel 8500 milliárd forintnak megfelelő befektetésre számít, amely a harmadik generációs hálózatok kiépítéséhez köthető. Az elemzők adatai alapján a magánszektor, tehát a hálózatieszköz-besszállítók és -fejlesztők további 2000 milliárd jüan (60 ezer milliárd forint) tőkebefektetésre számíthatnak.

A kínai találmányként is aposztrofált - és ennek megfelelően további kormányzati támogatásokkal rendelkező - TD-SCDMA-hálózat a China Mobile esetében közel 450 millió felhasználót szolgálhat ki, az Unicom 133 millió, a China Telecom pedig 28 millió előfizetővel rendelkezik. Az óriási népsűrűségű kínai városokban a TD-SCDMA hatékonyabban lesz működtethető, mivel a helyi fejlesztésű technológiát kifejezetten úgy alkották meg, hogy a zsúfolt településeken is maximálisan ki lehessen használni a sávszélességet, így akár egyszerre még nagyobb tömegű felhasználó kiszolgálása is megoldható, mint más megoldások esetén.