Jönnek az érintőképernyős netbookok

Vágólapra másolva!
Az olcsó, takarékos netbookok pionírja, az Asus a csúcsgépek világából ismert ötleteket honosítana meg ebben a szegmensben: kifordítható kijelzővel és érintőképernyővel látja el új modelljeit.
Vágólapra másolva!

Egész sor izgalmas új modellt és prototípust mutatott be a CES szórakoztatóelektronikai vásár nulladik napján az Asus - adta hírül a TG Daily. A tajvani számítógépgyártó tavalyelőtt keltett nagy feltűnést a piacon, amikor is "feltalálta" a kis fogyasztású, olcsó noteszgép-kategóriát, a netbookot. Ez a géposztály, korlátai ellenére, az idei karácsonyi szezonban a legkelendőbbek közé tartozott, és úgy tűnik, a tömegek noteszgépe válik belőle. Ennek köszönhetően valószínűleg a hasonló modellek keltik majd a legnagyobb feltűnést az idei Las Vegas-i technológiai seregszemlén is.

A cég idén tábla-PC-vé alakította az Eee PC-t: a kifordítható kijelzővel ellátott modellek 8,9 és 10 hüvelykes változatban lesznek kaphatók. A gépek lényege, hogy a felnyitott és kifordított kijelzőre úgy lehet jegyzetelni, mint egy noteszbe, egy érintőpálca segítségével. Ilyen noteszgépek már 2001 óta léteznek, viszont eddig csak a legdrágább csúcsmodellek nyújtották ezt a funkciót. Sajnos a változatlanul Intel Atom-processzorral felszerelt EeePC T91 és T101H áráról még nincs információ, de valószínűleg még így is töredékébe kerülnek majd a jelenlegi táblagépeknek. (A modellekről hivatalos sajtófotó híján a TGDaily tudósításában láthatók képek, vagy a Blogeee.net fotótárában.)

Windows 7 is lehet majd a netbookokon?

A kifordítható képernyős modelleken változatlanul Windows XP fut majd, igaz, egy átalakított kezelőfelülettel, amelyet az érintőképernyő adottságaihoz igazítottak. Az Asus a bemutató keretében a Microsofttal közösen azt is demonstrálta, hogy az 512 gigabájtos merevlemezzel ellátott Eee131 modell képes futtatni a Windows 7-et, viszont még nem lehet tudni, hogy szállítják-e majd ezzel az operációs rendszerrel a gépeket. A gyártó egy multitouch, vagyis az iPhone-hoz hasonlóan több pontot érinthető kijelzővel ellátott modellt is bemutatott, az EeePC N20-ast, amely azonban a TGDaily szerint még koránt sem működik tökéletesen, és még nem tudni, mikor kerülhet piacra.

A tajvani gyártó másik érdekessége a PC-s billentyűzetbe épített kompakt multimédiás számítógép volt, amelyet HDMI-porton keresztül akár tévére is lehet kötni. Maga a gép csak akkora, mint egy billentyűzet, amelynek a numerikus gombjai helyén egy miniatűr érintőképernyő van. A gyártó hasonló megoldással notebookban is kísérletezik: a touchpad helyére helyezett 4,3 hüvelykes érintőképernyővel ellátott prototípust is megmutattak, amelynek különlegessége, hogy a kis kijelzőt egy saját, önálló számítógép hajtja. Ha a felhasználó csak ezen dolgozik, például filmet néz vagy e-mailezik, akkor a gép üzemideje a 12 órát is elérheti egy feltöltéssel. Hasonló miniatűr kijelzőket korábban a gépek fedlapjain helyeztek el, amelyek szintén multimédiás feladatokra vagy e-mailezésre voltak alkalmasak, a gép kinyitása nélkül.