Irodai robotzsaru Japánból

Vágólapra másolva!
Két japán cég közös fejlesztése a T-34 típusjelzésű biztonsági robot, amely hálóval teríti le az illetéktelen behatolókat - számolt be a BBC.
Vágólapra másolva!

A gumirekeken guruló robot a róla készült felvételek alapján nagyjából akkora, mint egy ipari takarítógép, és leginkább egy gyerekeknek szánt beülős játékautóra hasonlít. A T-34-est egy robotokat gyártó, illetve egy biztonságtechnikai cég, a Tmsuk és az Alacom közösen fejlesztette ki. A Javno.com beszámolójában az olvasható, hogy a "robotzsarut" fejlesztői irodákba szánják arra a feladatra, hogy a munkaidő lejárta után ellenőrizze, senki sem tartózkodik a helységben, későbbi változatai már a zsúfoltabban berendezett otthonok védelmére is képesek lesznek.

A sajtóbeszámolók szerint a gépi biztonsági őr 60 centiméter magas, 12 kilogramm a tömege, és 10 km/órás sebességgel tud haladni, és mozgás-, hő-, és hangérzékelőjével képes észlelni a behatolót. Ezt követően egy távolban tartózkodó operátort riaszt a gép, aki mobiltelefonon keresztül egy távirányítós autóhoz hasonló módon tudja vezérelni azt, a beépített digitális kamera lencséjén án észlelve a történteket. Extra lehetőségként a T-34-es egy jókora hálót tud kilőni a betörőre, amellyel megakadályozza, vagy legalábbis megnehezíti annak menekülését addig, amíg a biztonsági szolgálat vagy a rendőrség a helyszínre érkezik.

A fejlesztők közlése szerint alkalmazása előtt érdemes a vizsgált helyszín minden részét bejáratni a robottal, elkerülendő a hamis riasztásokat. A T-34-es robot gyártása várhatóan néhány év múlva kezdődhet meg, s várhatóan kétmillió forintnak megfelelő összegért lehet majd megvenni. A Tmsuk cég kínálatában jelenleg mintegy harmincféle robot található a gép recepcióstól kezdve a kórházi kisegítőig. Az irodai "robotzsaruról" az AFP, a Telegraph, és a Javno.com oldalain képeket is meg lehet nézni.