Uralják a netet a zenekalózok

Vágólapra másolva!
Az online letöltött zeneszámok kilencvenöt százalékát illegálisan szerzik be a felhasználók, bár a legálisan működő internetes zeneboltok forgalma közel negyedével emelkedett a tavalyi év során.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) a napokban publikálta a zeneipiacot vizsgáló éves jelentését, amelynek megállapításai szerint a 2008-ban a világhálós zeneletöltések 95 százaléka volt illegális. Ez mintegy 40 milliárd jogsértő módon megosztott zenefájlt jelent, míg a legitim módon eladott zeneszámok száma mindössze 1,4 milliárd - írja a BBC.

A CD visszaesik, a letöltés nő

Bár a teljes zenepiac tavaly javarészt a CD-k egyre népszerűtlenebbé válásának köszönhetően 7 százalékot zsugorodott, az online zeneboltok forgalma a tavalyi év folyamán 24 százalékkal emelkedett, jelenleg az összeseladások egyötödét teszik ki a digitális formában kínált művek. Az IFPI tanulmánya angol nyelven PDF-ben is letölthető, s ebből az is kiderül, hogy a legálisan működő internetes zeneboltokban Lil' Wayne Lollipop című dalát vásárolták meg a legtöbben, 9,1 millióan. A legtöbben az Egyesült Államokban vásárolnak legálisan letölthető zenét, az ország 39 százalékos részesedéssel bír, de ezek Japánban is kelendően (19 százalék), a szigetországban leginkább a mobiltelefonos letöltések generálják a legtöbb letöltést.
A világátlagnál még a Egyesült Királyságban (16 százalék), Franciaországban (12 százalék) és Németországban (9 százalék) jóval népszerűbbek a világhálós zeneáruházak.


Sok eladást hoznak a zenés játékok

Egy korábban nem létező felvevőpiacot jelentenek a zeneipar számára a karaokés vagy műanyag "hangszerekkel" vezérelhető zenés játékok, melyek a tavalyi év első felében már a játékprogramok összeladásának 15 százalékát tették ki az USA-ban. Az új generációs játékgépekre akár letölteni is lehet új zeneszámokat ezekhez, ami újabb extra bevételforrást jelent a cégeknek: a Microsoft egy hónap alatt mintegy négymillió darabot értékesített csak a Rock Bandben és a Guitar Heróban aktiválható zeneszámokból, melyek darabja mintegy négyszáz forintnak megfelelő értékű kreditbe kerül.

Letiltanák a kalózkodókat

A zeneipar működésére továbbrai is a peer-to-peer letöltőszolgáltatások veszélyeztetik leginkább, az Jupiter Research statisztikái szerint az európai felhasználók 16 százaléka használja ezeket zenék és filmet illegális letöltésére. Ezek visszaszorítására a legnagyobb lehetőséget az internetszolgáltatókkal való együttműködésben látja a zeneipari szervezet. Az éves jelentés szerint a kalózkodáson ért felhasználókat figyelmeztetéssel, illetve szerződésbontással fenyegető megoldások egyre több országban a kormányzatok támogatását is élvezik. Bár ezeket konkrétan nem említik meg a tanulmányban, ebben Franciaországot hozták fel példaként, ahol egy ilyen koncepciót törvényjavaslatként már a parlament elé terjesztettek, bár azt még nem fogadták el.

Hasonló kezdeményezés az Egyesült Királyságban is elindult tavaly nyáron zene- és filmipari cégek, valamint a hat legnagyobb internetszolgáltató együttműködésével, bár itt egyelőre csupán figyelmeztető üzeneteket küldtek ki a kalózkodáson ért előfizetőknek. Az IFPI szerint idén februártól Új-Zélandon is szerződést bontanak majd a szolgáltatók az illegális letöltőkkel, de hasonlóakat terveznek Japánban, Dél-Koreában és Hongkongban is.