Zöldülnek a kütyük, de nem eléggé

Vágólapra másolva!
A Greenpeace környezetvédő szervezet megvizsgálta, mennyire zöldek a mostanság kapható elektronikai termékek. Laptoptól a mobiltelefonig öt kategóriában vizsgálták a termékeket, eredményeik szerint a gyártók ugyan megtettek egy lépést a környezet védelme irányába, de van még hová fejlődniük ezen a téren.
Vágólapra másolva!

Újabb felmérést készített a Greenpeace arról, mennyire veszélyesek a környezetre az otthonokban használatós elektronikai eszközök. A zöldek tizenöt gyártó mintegy ötven különböző termékét, többek közt mobiltelefonokat, laptopokat, monitorokat, játékkonzolokat vizsgálták meg abból a szempontból, hogy azok milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak, mennyit fogyasztanak és mennyire lehet újrahasznosítani őket. A nagy cégek közül hat társaság, az Apple, az Asus, a Microsoft, a Nintendo, a Palm és a Philips - megtagadta a felmérésben való részvételt.

Jó az irány, de még van hova fejlődni

A Greenpeace vizsgálatai szerint a tavalyi felméréséhez képest kevesebb termékben volt megtalálható az erősen környezetkárosító hatású PVC műanyagból, és a gyártás során alkalmazott veszélyes anyagok arányát is visszaszorították a cégek. A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy az új típusú, LED-es háttérvilágítású LCD-tévék is sokkal kevesebbet fogyasztaak elődeiknél, ráadásul ezek a fényforrások higanyt sem tartalmaznak.

Mindezek mellett sok gyártó átfogó programot indított az elhasznált termékek visszavétele és újrahasznosítása érdekében. Casey Harrell, a szervezet kampányvezetője a Telegraphnak elmondta, a technológiai ipar ugyan jó irányba mozdult el, de még van hova fejlődnie, mivel a vizsgált eszközök közül egyetlen sem volt képes megfelelni a zöldek által felállított környezetvédelmi irányelvek mindegyikének.

Monitor lett a legzöldebb

A termékek közül a Lenovo L2440x jelzésű szélesvásznú monitora érte el a legnagyobb pontszámot (6,9 pontot a 10-ből), jelentős előnyre téve szert bármely más termékekkel szemben, mivel egyáltalán nem tartalmaz PVC-t, sem pedig brómozott égésgátló anyagokat (BFR).

A laptopok közül a Toshiba Portégé R600-as végzett az első helyen javarészt annak köszönhetően, hogy riválisainál kevesebb károsanyagot rejt gépháza, az asztali PC-k terén pedig a Lenovo ThinkCentre M58 érte el a legmagasabb pontszámot, bár ebben a kategóriában mindegyik díjazott tartalmaz még mérgező műanyagot és égésgátló anyagokat is.

Mobiltelefonok közül a Samsung F268-as készülék végzett az élen PVC- és BFR-mentességének köszönhetően, a tévék közül a Sharp csak Japánban kapható LC-52GX5 lapostelevíziója bizonyult a legzöldebbnek, az okostelefonok közül pedig a Nokia 6210 Navigator végzett az élen.