Kipróbáltuk a filléres laptopokra tervezett Linuxot

Vágólapra másolva!
Az Ubuntu Linux filléres notebookokra készülő kiadásáról már júniusban hírt adtunk. Arra azonban szeptember végéig kellet várni, hogy ki is próbálhassuk az első Netbook Remix felülettel érkező operációs rendszert.
Vágólapra másolva!

Az Asus netbookokra tervezett operációs rendszert az EeePC legelső, 701-es típusán próbáltuk ki. A viszonylag gyenge gépen remekül teljesített az Ubuntu, azonban az új operációs rendszernek még számos gyermekbetegsége van. Tesztünkben végigvesszük az Ubuntu Eee jól- és kevéssé sikerült megoldásait.

Egyszerű telepítés

A fejlesztők mindent megtettek azért, hogy az Ubuntu Eee kényelmesen telepíthető legyen. Még arra is találtak megoldást, hogy külső optikai meghajtó kölcsönkérése vagy beszerzése nélkül lehessen installálni a rendszert. A felhasználónak csupán egy üres egy gigabájtos pendrive-ra és az oldalról letölthető UNetbootin segédprogramra van szüksége. Gyorsítható az eljárás, ha a felhasználó előre letölti az operációs rendszert tartalmazó ISO lemezképet. Ám az se baj, ha ez a lépés kimarad, az UNetbootin képes beszerezni magától is a telepítő-CD-t. Az új operációs rendszer wiki oldalán külön lap van a fenti összetevők beszerzését segítendő, ahonnan az egyes elemekhez tartozó tudástár is elérhető.

Forrás: [origo]
Be is szerzi a telepítéshez szükséges adatokat az UNebootin

Az UNetbootin Windowsra és Linuxra is elérhető, így azok is elkészíthetik a telepítésre használható USB kulcsot, akiknek az Eee az egyetlen kéznél lévő gépük. Az eljárás egy közepesen erős laptopon is majdnem egy órát vett igénybe, igaz nyugodtan lehetett közben dolgozni, nem igazán foglalta le a gépet.

A telepítés utolsó lépése a pendrive-ról való bootolás. Ehhez a rendszer indítási képernyőjének megjelenésekor kell lenyomni az Escape billentyűt, és a felkínált eszközök közül kiválasztani az USB kulcsot. Innentől a magyarul is beszélő telepítő végigvezeti a felhasználót a rendszer installálásán.

UNetbootin

Polírozott felület...

Az első, ami feltűnik az operációs rendszer indulásakor, hogy mennyire sok munkát fektettek a felület kialakításába. Az Ubuntu Eee nyitóképernyőjén található jobb oldali sávból kényelmesen elérhetőek a gyakrabban használt mappák, a felhasználó dokumentumai, zenéi. A bal oldalsáv pedig felhasználási terület szerinti csoportosításban a gépen található szoftvereket tartalmazza.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Jól átgondolt, egyszerű felülettel hódít

Ügyes ötlet a képernyőterület minél jobb kihasználására törekvő Maximus szoftver. Ez a háttérben futó program úgy nagyítja teljes méretűre az ablakokat, hogy a címsort levágja a tetejéről. A szoftver nem működik együtt minden programmal, néhány alkalmazást direkt hagytak ki a nagyítandók listájából, mások valahogyan kimaradtak. Nem nyúlnak el például teljes képernyőn a Gimp képszerkesztő eszköztárai, ám a rendszer beállításai is csak hagyományos ablakokban jelennek meg. Nincs tehát teljesen kész a Maximus, de már érezni, hogy jó irányba indultak vele a fejlesztők.

...sorjás széllel

Bár az Ubuntu Eee oldalán az Asus Eee 701-es típus is a támogatott gépek között van, érezhetően nem erre a gépre gondoltak először a rendszer létrehozásakor. A 800*480 pixel felbontású kijelzőről a legtöbb menü lelóg, gyakran nem látni az Ok és Mégse gombokat az asztalok alján. Legrosszabbul talán az OpenOffice.org szövegszerkesztője fest, ennél a szoftvernél a kijelző egyharmadát különböző eszköztárak foglalják el. A nagyobb felbontással rendelkező 900-as és 1000-es típusszámú gépekkel valószínűleg kényelmesebb a rendszer használata.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Ezt vajon hol kell leokézni?

Bármennyire igényes munka is a Netbook Remix asztal, a szoftverek ikonjai képesek lerontani az összképet. Az ikonok többsége elmosódott az Ubuntu Eee rendszeren, mintha mindahányat a Hófehérke óvoda Nyuszi csoportja rajzolta volna vízfestékkel. Bár a béta állapotú rendszernek talán még megbocsátható az igénytelenség, várható, hogy a felhasználók fanyalogni fognak a mindennap használt programjaik ronda ikonjai miatt.

Bajban van az is, aki egyszerű és barátságos módon szeretne programokat telepíteni az Ubuntu Eee-t futtató rendszerére. A telepítés ugyan tartalmazza a hagyományos Ubuntun megszokott és megszeretett gnome-app-install programot, ám a menübe valamiért nem került be. Helyette a profiknak tervezett Synaptic csomagkezelő található csak meg az Adminisztráció menüpont alatt. Érdemes a rendszer telepítés után azonnal hozzáadni ezt a szoftvert a menühöz, mert használatával egyszerűbben juthatunk új programokhoz, mint ha a Synapticból kellene kikeresni a telepítendő alkalmazásokat.

Tippek és trükkök

  • Kevéssé ismert, de annál hasznosabb trükk, hogy a Linuxos ablakokat bármelyik pontjuknál megfoghatja és arrébb rakhatja a felhasználó, ha kattintás közben lenyomva tartja az Alt billenytyűt. A képernyő alja alá lógó gombok elérhetővé tételének ez a legegyszerűbb módja.
  • A netbookok kis kijelzőjén nincs egyetlen nélkülözhető pixel sem. Célszerű rögtön az első indítás után telepíteni valamelyik reklámblokkoló Firefox kiegészítőt. Ezzel nem csak képernyőterületet spórolhat meg a felhasználó, de a Flash bannerek alatt izzadó processzort is tehermentesítheti.
  • A Beállítások menü Főmenü pontja alatt lehet testreszabni a nyitóképernyő bal oldalán található eszköztárat. Itt lehet hozzáadni a fent említett barátságos szoftvertelepítőt is, amit a /usr/bin/gnome-app-installer címen találhatunk meg.
  • Az Ubuntu Eee operációs rendszer ugyan átvette a Netbook Remix projekt által létrehozott programokat, a frissítésükről azonban nem gondoskodott. Az Adminisztráció menü Szoftverforrások menüpontjában fel lehet venni a harmadik féltől származó források közé a "http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main" sort (idézőjelek nélkül), ami garantálja, hogy mindig a legfrissebb szoftver legyen a netbookon.
  • A Netbook Remix csoport tárolójából telepíthető a desktop-switcher program is, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó váltson a klasszikus Ubuntu és a netbook asztal között. A szoftver a Beállítások menübe települ, használatához pedig még újraindításra sincs szükség.

Bájos számok, sarkos vélemény

A rendszer teljes telepítése a CD kép letöltésétől az Ubuntu Eee operációs rendszer első elindulásáig nem vett több időt igénybe két óránál. A két lépésből álló folyamat többnyire nem igényli a felhasználó jelenlétét, egyedül a telepítés közepén kell néhány kérdésre válaszolni.

A kész rendszer pontosan két gigabájtot foglal le az EeePC négy gigabájtos flashmemóriás háttértárából. További 220 megabájtot követel magának a lapozófájlt tartalmazó partíció. Aki több albumnyi zenét szeretne a mindennap használatos netbookján tartani, annak érdemes vennie memóriakártyát is a gépbe.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Hová férne ennyi program?

A Netbook Remix felülettel egészen biztosan jó irányba indultak el a fejlesztők, mindennapi használatra azonban még nem alkalmas a rendszer. Akik szeretik bütykölni a számítógépüket, azok találhatnak benne örömet, az átlagos felhasználó azonban egyelőre jobban jár a géppel érkező Xandros linux-szal.