Megérkezett, de drága még a HD-tévé

Vágólapra másolva!
A boltok polcain ma már alig találni hagyományos tévéket, mindenütt a lapos képernyős plazma- és LCD-készülékek hódítanak. A modern típusok képe tűéles, ám a hagyományos tévéadás, de még a DVD-filmek is elég rútul festenek rajtuk - tökéletes élményt csak a HD-technológia nyújt. Augusztus 1-jétől az m1-et és az m2-t is jobb minőségben lehet élvezni, utóbbin az olimpiai közvetítések is elérhetők lesznek nagyfelbontásban. Összegyűjtöttük, melyik cégnél mennyibe kerül az új generációs tévézés.
Vágólapra másolva!

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy aki hajlandó áldozni rá, az m2 csatornán már jó minőségben élvezheti az olimpiai közvetítéseket, a Magyar Televízió azonban augusztus 1-jén az m1-en is elindította a kísérleti - azaz nem feltétlenül száz százalékig tökéletes - nagyfelbontású adást. A köztévé összes műsora még nem lesz HD-felbontású, az extra minőség egyes saját gyártású műsorok, külföldi filmek, sorozatok esetében lesz csak elérhető. Ugyanakkor a fennmaradó programok esetében is elvégzik az anyagok nagyfelbontásúra konvertálását, ami valamelyest javítja a képminőséget az LCD- és plazmatévéken. A HD-re váltással kapcsolatban megkerestük a két legnagyobb hazai kereskedelmi csatornát, a Tv2-t és az RTL Klubot is, de nem kaptunk választ arra, hogy mikor tervezik saját átállásukat az új szabványra.

A HD-minőségű tévézés - az ára miatt - itthon egyelőre prémium szolgáltatásnak számít, a legtöbb társaságnál különdíjat kell fizetni a nagyfelbontású csatornák vételéért, ráadásul a régi tévé sem alkalmas ezek megjelenítésére, csak a Full-HD vagy HD Ready címkét viselő modern készülékek. A nagyfelbontású tévéadás vételéhez elengedhetetlen a televízióhoz kapcsolható set-top box is. Bár a belső egységeket általában az ismertebb csatlakozók mindegyikével felszerelik, a HD-s műsorokat csak a HDMI-csatlakozón továbbítják (az Antenna Digitalnál komponens kábel is használható), ha ilyen nem található a televízión, valószínűleg nem lesz megoldható a nagyfelbontású tévézés.

Hol mennyi a HD?

A HD minőségű szolgáltatás újdonságára jellemző, hogy a szolgáltatók weboldalai, az általános szerződési feltételei és az ügyfélszolgálatok információi gyakran homlokegyenest ellenkező állításokat tartalmaztak, s bizony a sok feltétel közt nem volt könnyű kiigazodni. A költségek tekintetében mindenképpen érdemes belekalkulálni, hogy a fentebb ismertetett technológiai különbségek okán különböző vevőegységeket kell beszerezni a különböző cégeknél - s ezek ára vagy bérleti díja gyakran még a prémium szolgáltatások esetében is meghökkentően drágává teszik a minőségi tévézést.

A szolgáltatók által a weboldalukon közzétett adatokból állítottuk össze alanti táblázatunkat. Az adatok alapjául a hűségszerződés és más szolgáltatás igénybevétele nélküli listaár szolgált. Érdemes tudni, hogy HD minőségben nem sok adást sugároznak - a hazai cégek jelenleg nyolcat adnak -, de azokat olyan változatos konstrukciókban kínálják, hogy táblázatunk végül az összehasonlítást nem, legfeljebb az áttekintést segítheti. A táblázatba belinkeltük a cégek honlapjait, az általában hűségszerződést igénylő - de igen nehezen összehasonlítható - kedvezményes ajánlatokról azokon érdemes tudakozódni.

szolgáltatócsomagnévhavidíjpluszárCsatornák
nem HDHDPlusz
Hello HD1. sz.4900,-5000,-9421
Antenna DigitalHD1490,-2 az alapcsomagtól függ4
Antenna DigitalHBO HD3910,- / 4490,- 2 az alapcsomagtól függ1
T-KábelHD1990,- 2 az alapcsomagtól függ4
UPCDigital HD Gold7500,- 732
UPCDigital HD Gold Movie10 500,- 783
UPCDigital Platinum12 500,- 803


1 A két pluszcsatorna külön-külön is választható, egyenként 2500 Ft/hó áron
2 Legalább egy alapcsomagot még választani kell hozzá, melynek ára többletköltséget jelent

A HD-minőségű adások vételéhez szükséges eszközöket vagy ingyen adják a szolgáltatók, vagy pénzt kérnek értük. Táblázatunkból kiderül, ki milyen konstrukciót kínál.

szolgáltatóegyszeri díjhavidíjletétmásodik set-top box
Antenna Digital48 000,-2000,--
HelloHD99 000,-1800,- 2-99 000,-
UPC--10 000,-1-2000,-/hó 1
T-Kábel-2300,--2300,-/hó


1 A set-top box típusától függően fizetendő havidíj1
2
Cikkünk megjelenése után a HelloHD marketing és kommunikációs igazgatója megkereste lapunkat, állítva, hogy az ún. "rendelkezéreállási" díjat az ügyfeleknek nem kell fizetniük. A díj ugyanakkor a szerződési feltételekben még szerepel.

Antenna Digital

Az Antenna Digital jelenleg Budapesten és vonzáskörzetében fogható, mikrohullámú szolgáltatás, használatához kültéri tányérantenna szükséges, amelynek rá kell látnia a Széchenyi-hegyi adótoronyra. Aki HD-re váltana - még akkor is, ha már az Antenna Hungária ügyfele, a nagyfelbontású adásokkal kompatibilis set-top boxot kell beszereznie. A társaság kínálatában egyelőre nem érhető el felvevős típus, csupán olyan, amint csak nézni lehet műsorokat. Kétfajta HD-s csomagot kínál az Antenna Digital: az egyikben a kísérleti m1-m2 mellett az Eurosport HD, illetve az angol nyelvű National Geographic HD érhető el, a másikban pedig az HBO nagyfelbontású változata, amely általában választható magyar szinkronnal és eredeti nyelven adja a filmeket.

Hello HD

A Hello HD egy műholdas szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhol elő lehet fizetni rá, nincs területi korlátozás, mint az Antenna Digital vagy a kábeltévék esetében. Ugyanakkor a használatához tetőantenna szükséges, nem elég az ablakba szerelt parabola, társasház esetében ennek telepítéséhez például a közös képviselő engedélyét is ki kell kérni. A cég egyébként azt tervezi, hogy a későbbiekben kisebb kábelszolgáltatóknál is elérhetők lesznek szolgáltatásai. A Hello HD legnagyobb hátránya a riválisaihoz képest magas kezdőköltség, amit a set-top box mellett a műholdvevő ára is megnövel. Viszont ez a társaság olyan set-top boxot ad ügyfeleinek, amelyre műsorok rögzítése is lehetséges összesen 80 gigabájtos méretig. Amit furcsának találtunk: a cég honlapján lévő ÁSZF-ben és telefonos érdeklődésünkre eltérő nagyfelbontású csatornakínálatot említettek, mi az előbbit vettük alapul. Ezek alapján az egyik csomag az MTV kísérleti adása mellett az Eurosport HD, illetve a National Geographic HD (angol) csatornát tartalmazza, a másik pedig a szinkronizált alkotásokat sugárzó HBO HD és a Filmbox HD filmes csatornákat.

Forrás: Getty Images

T-Kábel

A T-Kábel egyes fővárosi kerületek mellett 28 városban sugározza digitális úton a tévéműsorokat. A kábeltévés megoldás előnye, hogy kisebb befektetést igényel előfizetni rá, hátránya, hogy jóval kevesebb helyen érhető el, mint, mondjuk a műholdas Hello HD. A cégnél egyelőre nem lehet bérelni felvételre is alkalmas beltéri egységet, a kínálatban egyetlen fajta HD-s set-top box található, amelyen csak nézni lehet a műsort. A nagyfelbontású csatornákra vágyóknak a T-Kábelnél egyetlen csomagra lehet előfizetni, ez tartalmazza az Eurosport HD sportadót, az egész nap filmeket sugárzó Filmbox HD-t, a History Channel HD történelmi csatornát, illetve a Voom nevű életmód-adót. Az utóbbi csatorna ennél a cégnél is angol nyelven sugároz, természetfilmes adó pedig egyelőre nincs a kínálatban.

UPC

A T-Kábelhez hasonlóan a UPC is kábeltévén nyújtja nagyfelbontású csatornáit, amelyet kétfajta csomagban kínál: az alapcsomag az MTV kísérleti adásai mellett az Eurosport és a National Geographic HD-verzióit kínálja (előbbit magyar, utóbbit angol nyelven), a drágább Gold Movie-ban pedig az HBO nagyfelbontású csatornája is benne foglaltatik. A vállalat korábban többféle HD-s set-top boxot is kínált, de mivel jóformán csak a felvevős változatra volt kereslet, a szerényebb képességű modell le is került a választékból. A UPC beltéri egységében 250 gigabájtos merevlemez áll rendelkezésre a műsorok rögzítésére.

Ahol még nincs HD

Megkérdeztük azokat a nagyobb szolgáltatókat, ahol vagy korábban jelezték, hogy hamarosan indul a HD-s szolgáltatás, vagy a cég nagysága miatt várható, hogy indítanak nagyfelbontású szolgáltatást. A DigiTV egyelőre csak tervezi, hogy indít HD-minőségű adást, és mint László B. Katalin, a vállalat szóvivője elmondta: még idén év végéig előrukkolnak vele. A Fibernetnek csak ügyfélszolgálati elérhetősége van, ahol lehet ugyan a központi irodaházat választani, de ott végtelen ciklusba kerültünk, élő emberrel nem tudtunk beszélni.

Az Invitel IPTV-szolgáltatásával, az InviTV-vel kapcsolatban a vállalat részéről nem tudták megmondani, hogy a szolgáltatás beindítását mikorra tervezik, de bevallásuk szerint ez csak egy későbbi fejlesztés eredménye lesz, hasonlóan a T-Online T-Home TV-jéhez.