Ma legyen kedves a rendszergazdával!

Vágólapra másolva!
Minden év júliusának utolsó péntekén tartják világszerte a Rendszergazdák Megbecsülésének a napját. Ilyenkor illik megajándékozni az év közben hálózati nyomtatót beállító, Windowst-Unixot berhelő, jelszavakat nullázó, vírusok ellen küzdő és weboldalakat karbantartó szakembereket, akik nélkül valószínűleg összezuhanna a cég.
Vágólapra másolva!

Az idén kilencedik éve megrendezett ünnepnapot Ted Kekatos teremtette meg 2000-ben. Inspirációul egy reklámplakát szolgált, amin a felhasználók virággal és gyümölcskosarakkal köszöntik az új nyomtatókat bekötő rendszergazdát. A plakát láttán Kekatos ráébredt, hogy ilyen alkalmakat a valóságban is lehetne rendezni, hiszen a vállalat számítógépes rendszereket egyben tartó szakemberek igazán megérdemelnek egy emléknapot. Az ötlet hamar népszerű lett, az adminisztrátorok napjának wikipédia oldalán már tíz ország - köztük Irán és India, és hazánk is - sorakozik, ahol biztosan megtartják az emléknapot. Itt egyébként azt is el lehet olvasni, mely foglalkozást űzőket sorolnak a rendszeradminisztrátor kategóriába.

Lepje meg adminisztrátorát!

A rendszergazdaünnep angol és magyar oldalán is lehet szép számmal ajándékötleteket találni, ennek ellenére mi is ajánlunk néhány olyan tárgyat, amit még az utolsó pillanatban be lehet szerezni, vagy aminek egy rendszergazda valószínűleg az év bármely napján örül.

Bekapcs-bögre és USB-hűtő

http://www.youtube.com/v/pMnsj8Kxb7U&hl=en&fs=1

A későn - hajnalban - fekvő és korán kelő adminisztrátorok életmódjához remekül illik a "Bekapcs-bögre". A fekete csupor színváltós: alapesetben fekete, és az OFF felirat díszeleg rajta, amint azonban forró italt - kávét, teát - töltenek bele, kifehéredik, és egy nagy ON felirat válik olvashatóvá rajta, jelezve, hogy tulajdonosa már éber, és szabad hozzá szólni.

Nyári napokon jöhet jól az USB-s hűtőszekrény. Egyrészt mert teljesen biztosak lehetünk benne, hogy még pont jut neki egy szabad port a számítógépek valamelyikén, másrészt pedig a mindennapok túléléséhez szükséges energiaitalok kizárólak hidegen fogyaszthatóak. Csupán egy dologra kell figyelni, semmiképpen se adjuk át ezt a remek ajándékot üresen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kultsorozat és kultpólók

Hazánkban még nem adták ki DVD-n a brit Channel 4 Kockafejek (IT Crowd) sorozatát, azonban akik előre gondolkodtak és megrendelték az Amazon online piactérről a díszdobozos kiadást, azoknak már nem kell aggódniuk. A Reynholm Iparvállalat irodaházának pincéjében kuksoló, és a felhasználók problémát a sajátjaikkal tetéző geekek kalandjait minden igazi geek képes akárhányszor megnézni.

Vicces pólóból sosem lehet elég, szerencsére a magyar pólóboltok mindegyikében leltünk olyan feliratokat, amit bármely számítógépes szakember büszkén viselhet. Az egyértelmű bemutatkozással felérő "Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!" trikótól egészen a népszerű popkulturális utalásokat tartalmazó darabokig terjed a választék. A Monty Pythont és az abszurd humort kedvelő rendszergazdáknak nyugodtan lehet a Brian életé-ből ismerős "Romenes Eunt Domus" feliratú vagy Douglas Adams klasszikus Galaxis Útikalauz-sorozata után népszerű 42-es számot tartalmazó pólót is venni. Ha egy mód van rá kerüljük a pingvin emblémás, "Windows sucks", "Haxxor" vagy 1337 feliratú pólókat, hacsak nem tudjuk nagyon pontosan a rendszergazdánkról, hogy szeret ilyesmit hordani.

Chumby, a világ legjobb vekkere

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minden geek álma, de még mi is elfogadnánk egy Chumby-t. Ez egy szuperintelligens vekker, amelybe egy PC-t integráltak, így akár még egyszerűbb szerverfunkciókat is képes ellátni. Az érintőképernyős kütyüvel nagyjából olyan alapszintű szolgáltatásokat lehet használni, mint egy PDA-val. Az ébresztés mellett lejátszik zene-, és videofájlokat, képeket lehet nézegetni rajta, de wifin keresztül internetrádiók hallgatására vagy RSS-hírek böngészésére, üzenetek olvasására is alkalmas. Az igazán szexi, bőrborítású Chumby-t saját hangszórókkal is felszerelték, de hangfalat vagy fülhallgatót is lehet csatlakoztatni hozzá, hátoldali USB-portjain pedig külső merevlemez vagy pendrive is kapcsolható hozzá. Azt is letölti a netről, hogy milyen idő várható, a gyártó honlapjáról pedig több száz ingyenes programmal, például játékokkal is lehet bővíteni képességeit. Mindez 180 dollárba, vagyis mintegy 25 ezer forintba kerül - már egy kisebb osztály összedobhatja a rá valót.

Hazai bulik rendszergazdáknak

Informatikai pártállástól függetlenül mindenki találhatott magának rendezvényt a mai napra. A Microsoftos termékeket használók a TechNet szervezésében találkozhatnak és beszélhetnek egymással szakmai témákról az Hajógyári szigeten. Erre az eseményre már lezárult a regisztráció, de azok se keseredjenek el, akik lecsúsztak róla, hiszen a Magyar Unix Portál közösségének szervezésében több városban is összegyűlnek baráti sörözésre a rendszergazdák. Holnap este hét órától Budapesten a Moszkva téri sörözőben, a debreceni Teniszke kocsmában, a szegedi Sörkertben és a pécsi Dante Café & Al Caféban egészen biztosan beszélgető és önmagukat rendkívül megbecsülő rendszergazdákkal lehet találkozn. Azok a felhasználók akik spontán karénekkel, virággal vagy bonbonokkal szeretnének teljesen idegen szakembereket köszönteni, a HUP.hu-ról értesülhetnek a pontos koordinátákról.

http://www.youtube.com/v/qYodWEKCuGg&hl=en&fs=1
John Coulton: Code Monkey

Dalok az ünnepléshez

Mint minden rendesebb világnapnak a rendszergazdák napjának is van saját himnusza. A kanadai Wes Borg műve a mindenkori felhasználók kéréseit, panaszait szedte versbe és alakította az adminisztrátorokat dicsőítő számítógépes ódává. A számítógépes emberek mindennapjait viszont talán jobban tükrözi a Usenix konferencia honlapjáról hódító útjára indult musical-átirat, a My favourite net things vagy John Coulton Code Monkey című klasszikus geekslágere. Mi ezért e két utóbbi dallal kívánunk boldog világnapot minden dróthúzó embernek, adminisztrátornak, rendszergazdának és webmesternek.