Olcsóbbá tennék a külföldről küldött sms-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság javaslatot tesz arra, hogy ne terheljék többletdíjakkal azt aki, külföldi útján sms-üzeneteket küld. A bizottság szerint jelenleg a szövegek- és adatok továbbításának díja, ha az sms küldője külföldön tartózkodik, tízszer akkora lehet, mint az otthoni sms küldés.
Vágólapra másolva!

Az unió polgárainak lehetővé kell tenni, hogy a határokon átívelően is küldhessenek üzeneteket többletterhek fizetése nélkül - fejtette ki Viviane Reding, az unió távközlési ügyekben illetékes biztosa kedden sajtóértekezleten. A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a roamingolás közben küldött SMS-ek árának csökkentéséről szóló javaslatát. Viviane Reding szerint 2009. július elsejéig életbe lép a valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás.

Pataki Dániel, az európai távközlési szabályozók csoportjának elnöke, egyben a magyar hírközlési hatóság elnöke szerint a díjak maximumának a 0,11 és a 0,15 euró (25-35 forint) között kellene lennie. Jelenleg az sms-küldés átlagdíja 0,39 euró (kb. 90 Ft), de egyes mobiltársaságok 0,63 vagy 0,8 eurót (145-185 Ft) is elkérnek egy-egy szöveg küldéséért.

A bizottság véget vet a "sokkhatású díjaknak", amik akkor lepik meg a mobiltulajdonosokat, ha külföldi útjukon az interneten szörföznek. Ha valaki nem szakítja meg időben az internet-kapcsolatot, esetleg euróezreket is kifizethet. Reding közölte, hogy a bizottság együttműködik majd az európai törvényhozókkal és a kormányok minisztereivel a külföldön történő internet szörfözés csapdájának gyors felszámolásában.

Emlékezetes, hogy a külföldi mobiltelefonhasználat költségeit sikerült az uniós biztosnak először letörnie. 2006-ban Redingnek elegendő volt a szándékról beszélnie, a telefontársaságok maguktól csökkentették a tarifákat.