Nem árulják tovább a Windows 3.11-et

Vágólapra másolva!
Az otthoni felhasználók régóta nem juthattak már hozzá, de beágyazott változatban a Microsoft sokáig licencelte a tizenöt éves operációs rendszert.
Vágólapra másolva!

A Windows 3.11 Workgroups változatát 2008. novemberével nem árusítják tovább - adta híról a Windows Now portál. A Microsoft már régen beszüntette az első sikeres Windows hálózati használatra tervezett kiadásának kereskedelmi forgalmazását, azonban a rendszert beágyazott változatban jó ideig licencelték még.

Az 1993-ban megjelentetett, és az egy évvel korábban kiadott Windows 3.11-re épülő Workgroupsot "rendes" élettartamán túl főleg bankautomatákban használták, de működtettek vele szimulátorokat és más hasonló készülékeket is. A "kiöregedett" Windows 3.11-hez hasonló szerepet töltött be az IBM OS/2 operációs rendszere is, amelyet szintén több mint egy évtizedes "szolgálat" után 2005-ben vontak ki a forgalomból.

A Workgrouops volt az első olyan Windows, amellyel külső szoftverkomponensek nélkül csatlakozni lehetett az Internetre, mivel már natív módon támogatta a TCP/IP protokollt. Elődje, a Windows 3.11 volt az első sikeres Windows-verzió, a legtöbb PC-felhasználó ezt használta elsőként. Az 1992 márciusában kiadott operációs rendszerben debütáltak a TrueType fontkészletek - amelyeknek köszönhetően a PC az Apple esélyes vetélytársává vált a kiadványszerkesztés terén -, és ebben jelent meg a Pasziánsz és az Aknakereső játék, az irodai dolgozók nagy örömére.

A Windows 3.11 sorozatot a Windows 95 váltotta le a piacon 1995-ben, de előtte még megjelent belőle egy Windows 3.2 változat a kínai piacon.