Visszatérés a 900 megahertzes tartományra a mobilnet miatt

Vágólapra másolva!
A Vodafone tószegi tesztje bebizonyította, hogy a 900 megahertzes tartomány is alkalmas széles sávú mobil-internetezésre: egy ilyen hálózat ráadásul 50-60 százalékkal olcsóbban kiépíthető lenne, mint a szabályok szerint most használatos 2.100-as frekvencián alapuló.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun Szolnok megyei településen június elején kezdte meg a tesztet a Vodafone, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint három hónap. Az időtartam azonban újabb három hónapra meghosszabbítható. Beck György elmondta: Tószegen HSDPA-alapú, széles sávú mobilhálózatot építettek ki 900 megahertzen, s a szolgáltatás az önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe. Ezen túlmenően újabb két modemet telepítettek a település mellett működő gyerektáborba is, amelyek használata szintén ingyenes.

A vállalat a teszttel azt méri fel, hogy a 900-as frekvencián hogyan lehet adatforgalmat lebonyolítani, ezen belül internetezni. A vezérigazgató szerint mindez azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobil internetezésre kijelölt és használt 2100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne és soha nem térülne meg a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne. Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2100-as.

A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra a jelölték ki, ahhoz hogy HSDPA-alapú adatforgalom is mehessen rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson. Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik. Beck György a tószegi teszt alapján elmondta, a 900 megahertzes berendezések jól működnek és alkalmasak nagy területek hatékony lefedésére is.