Diktafon, amivel felveheti a csigák lihegését is

Vágólapra másolva!
Hangot már mobiltelefonnal is lehet felvenni, az igazán tiszta, a valóságot pontosan visszaadó felvételekhez azonban jól jöhet a stúdióminőségű rögzítésre képes komoly hangfelvevő - egy drága, de szuper minőségű Olympus diktafont próbáltunk ki. Megörökítettük vele többek közt Tommy Ramone, villamosok, a fogaskerekű, szökőkút és egy éjszakai erdőt hangját is.
Vágólapra másolva!

A diktafon nem tartozik a túlzottan izgalmas szerkentyűk közé, az Olympus LS-10-ese ennek ellenére felkeltette az érdeklődésünket, mivel minőségi mikrofonjai vannak és csúcsminőségben lehet vele rögzíteni bármilyen hangot, úgyhogy amint lehetett, kölcsönkértünk belőle egyet.

CD-nél jobb minőségben rögzít

Az LS-10-es alapból két gigabájt memóriával érkezik, ám ez tovább bővíthető bele helyezett SD-kártyával, így a tulajdonos pénztárcájának terhére akár plusz 8 gigabájtnyi tárhellyel megtoldható a tárhely (elvileg a 16 gigabájtos SDHC kártyákkal is elboldogul). A készülék normál ceruzaelemmel vagy ilyen méretű akkumulátorral megy, amivel a gyári specifikáció szerint 12-16 óra felvételi idő érhető el. Egy biztos, az elemekkel együtt 165 grammos készülék mellé nyugodtan lehet csomagolni tartalék energiaforrásokat, nem eredményez túl nagy csomagot.

A memóriába a Windows Media Audio (WMA) formátum leggyengébbikét választva közel hetven órányi hangot lehet rögzíteni, mp3-ban durván 35-öt, a tömörítésmentes, még az audio CD-nél kétszer jobb felvételi paraméterekkel (96 kilohertz, 24 bit) dolgozó PCM formátum kiválasztása esetén nagyjából egy órára csökken a rögzíthető anyagok hossza a beépített memóriával.

Ez utóbbi egyébként leginkább zenészeknek vagy a természet hangjaira vadászóknak érdemes alkalmazniuk, a hétköznapi használat során egy 192-256 kilobit/s-os rátával rögzített mp3 is kellően jó minőségűnek bizonyult. Külön gomb szolgál a mikrofon érzékenységének szabályozására, és egy tekerővel szabályozható a bejövő hangerő is, amit akkor érdemes lejjebb venni, ha például egy repülő hangját vennénk fel, csúcsra tekerni pedig mondjuk az erdőben ciripelő tücskök hangjának rögzítése előtt. Az alapcsomag része a két szivacs mikrofonsapka, amelyek Miki egérhez hasonlóvá teszik a kütyüt, ám kiszűrik a felvételt teljesen tönkrevágni képes szélzaj jelentős részét, így mindig érdemes felhúzva hagyni őket.

Pilótavizsgás szoftverrel érkezik

A hangfelvevőhöz a profi felhasználók igényeit is kielégítő Steinberg Cubase 4 program némileg csökkentett képességű verzióját kapja a vásárló. Bár a szoftver telepítéséhez szükséges komplex netes regisztrációval sikerült megbirkóznunk, a felhasználói felület láttán inunkba szállt a bátorságunk. A zenészek és hangmérnökök igényeinek megfelelően elkészített vágásra, effektezésre, keverésre és virtuális hangszerek megszólaltatására egyaránt alkalmas csodaprogram helyett a fapados, ám kezdők által is könnyen kezelhető Audacity-vel vágtuk meg felvételeinket, de a Szoftverbázison található még egy sor egyéb hasonló alkalmazás is.

Az Olympus szoftverválasztásának mindenképpen megvan az az előnye, hogy a készülék megvásárlása és a Cubase telepítése után egy mini stúdió máris a rendelkezésére áll a felhasználónak. Ám a hozzánk hasonló, csupán játszani kívánó kezdők számára túlzottan meredek lehet a tanulási görbe.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az LS-10-et szabvány USB kábellel csatlakoztathatjuk a számítógéphez, amely külső tárolóként ismeri fel, azaz semmit nem kell telepíteni, egyszerűen át kell másolni a fájlokat a winchesterre, és Windows, Mac OS X rendszerek mellett Linuxszal is működik. Az eszköz 3,5 mm-es mini-jack típusú mikrofonbemenet mellett vonali bemenettel is rendelkezik, így akár például egy erősítőhöz, keverőpulthoz is lehet csatlakoztatni, mi viszonylag jó koncertrögzítő eszközzé teszi, még ha hangosító ismerőst nem is mellékelnek hozzá. A felvételek azonnali meghallgathatóságát egy jackdugós fülhallgató kimenet és a beépített sztereó hangszóró biztosítja, ez utóbbi sajnos meglehetősen halk.

Mindent a fülnek: Tommy Ramone-tól a természet hangjaiig

Készítettünk néhány tesztfelvételt a Olympus diktafonjával, ezeket jó minőségű fejhallgatón érdemes meghallgatni, egyébként nem igazán jön át a remek hangzás. A felhasználók zöme minden bizonnyal beszédet rögzít diktafonjával, mi két helyen próbáltuk ki ezt: ezen a linken a Global Voices konferencián felvett mp3-at lehet letölteni, melyet külső mikrofon nélkül, az előadóterem egyik székére helyezve vettünk fel.

Ez utóbbin pedig egy Tommy Ramone-nal készült interjú részletét lehet meghallgatni: bár a helyszínen, a Zöld Pardonban nagy volt a zaj, az elhangzottak elég jól kivehetők maradtak. Itt meghallgathatja amint kollégánk egy csokit vásárol az automatából, ezen feltölti poharát a tartályos vízből, emitt pedig a 11-es busz indulását rözítettük. Ez a letölthető WAV fájl egy éjjel készült a Hármashatár hegyen, másik társa a fogaskerekű érkezését és távozását örökíti meg sztereóban. Végül pedig egy perc a kisföldalattin, illetve egy Combino villamoson.

Stúdió minőség, magas ár

Az Olympus LS-10-est a vele töltött egy hét alatt nagyon megkedveltük, gyakorlatilag csak egyetlen dolgot lehet felhozni negatívumaként: a 94 ezer forintos vételárat. Ennyit egy átlagos egyetemista biztosan nem szánna hasonló eszközre, 40-50 ezerért már maga a gyártó is árusít sztereó, de nem stúdióminőségű diktafonokat. Az utóbbi idők egyik legjobb kütyüje, ami kezeink közt megfordult: amatőr zenekaroknak, rádiósoknak, hangvadászoknak minden feltétel nélkül ajánlani merjük. Az utóbbi téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a remek Aural Diary blogot, melynek készítője a legkülönbözőbb helyszínek zajait veszi fel és publikálja.