Régi filmritkaságok a hálón ingyenesen

Vágólapra másolva!
Húsz európai ország filmritkaságai tekinthetők meg ingyenesen az interneten, az europafilmtreasures.eu portálon.
Vágólapra másolva!

A projekt, amelyet a régi filmek restaurálására szakosodott párizsi Lobster Film irányít, többek között a Danske Filminstitut, az Archives Francaises du Film, a svéd, a spanyol, a macedón és a magyar archívumokból gyűjtötte össze a filmbarátok számára csemegének számító alkotásokat.

Az új virtuális cinetéka, amelyet részben az Európai Unió "Media" programja finanszíroz, jelenleg 50 restaurált filmet ajánl, de ez a szám a következő hónapokban gyorsan emelkedik. A filmek eredeti nyelven szólnak, ám némelyek a jövőben öt nyelven állnak rendelkezésre. Az ajánlott művek között van egy 1898-as angol dokumentumfilm, egy hatperces színes olasz némafilm 1907-ből, egy 1909-es német sci-fi, John Ford 1917-ben készült westernje, de látható 1948-ban forgatott amerikai erotikus mű is.

Magyar különlegesség is bekerült: Kertész Mihály egyetlen fennmaradt, Magyarországon forgatott filmje, az 1919-es Megjön az öcsém, amely egy Ororszországból hazatért hadifogoly sorsát bemutatva száll síkra a proletár világforradalom mellett. Bár ezek a filmek a mai néző számára még elég kezdetlegesek, így is átjön rajtuk a filmművészetre jellemző mágia - írta a La Repubblica című olasz lap.