Jól "fogynak" ausztriában a hivatali gépek

Vágólapra másolva!
Kis híján ötszáz számítógép, laptop és mobilkészülék tűnt el 2005 és 2007 között az osztrák minisztériumok készletéből - természetesen a rajtuk tárolt hivatalos és bizalmas információkkal együtt.
Vágólapra másolva!

Az adat egy parlamenti képviselő kérdésére adott válaszból derült ki. Az apropót az szolgáltatta, hogy a közelmúltban ellopták Andrea Kdolsky egészségügyi miniszter szolgálati laptopját élettársa gépkocsijából. Hasonlóképpen járt minisztertársa, Josef Pröll, a környezetvédelmi tárca vezetője is. A statisztikai kimutatás szerint a jelzett időszakban egyebek között 32 asztali számítógépnek, 180 laptopnak, 210 mobilkészüléknek, 5 PDA-nak és 21 egyéb adathordozónak kelt lába a szövetségi "kincstári állományból". Túlnyomó részüket ellopták, a többit kijelölt tulajdonosaik egyszerűen elveszítették.

Számszakilag a legnagyobb bűnös a pénz-, illetve a belügyminisztérium. Az előbbinél azzal védekeznek, hogy a többi tárcával összehasonlítva náluk a legkiterjedtebb a "gépesítés": például laptoppal a 13 000 munkahely háromnegyede rendelkezik. Ráadásul munkatársaik közül sokan folyamatosan utaznak - egyebek között ellenőrzést végeznek -, következésképpen jobban ki vannak szolgáltatva a lopás veszélyének.

Rudolf Gollia, a belügyi tárca szóvivője pedig fölöttébb kínos körülményre hívta fel a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy a minisztérium tulajdonát képező laptopok és mobiltelefonok nagy részét külföldi szolgálati utak alkalmából, szomszédos országokban "lovasították meg", zömmel hivatali garázsokban vagy a helyi rendőrség udvarán parkoló szolgálati autókból.