Hollandiában már van működő WiMAX!

Vágólapra másolva!
Amszterdam belvárosában már elérhető a kedvező áron kínált vezeték nélküli mobilinternet, amivel több 10 Mbit/sec letöltési sebességet lehet elérni. A forgalmi korlátoktól mentes havi előfizetési díj mindössze 4800 Ft-nak megfelelő euró.
Vágólapra másolva!

A holland fővárosban, a napokban indult el az első európai kereskedelmi szintű WiMAX-hálózat, mely vállalkozás befektetői között találjuk többek között azt az Intelt, amely a technológia kifejlesztésén hosszú éveket fáradozott. A Worldmax névre keresztelt szolgáltató mindössze 20 euróért, tehát hozzávetőlegesen 4800 forintos havidíjért kínál korlátlan letöltési mennyiséget. Az akár 75 Mbit/sec letöltési sebességre képes 802.16e nevű szabvány a gyakorlatban akár több 10 Mbit/sec-re hozzáférést tesz lehetővé.

A mobilinternet a szolgáltató megítélése szerint még túlzottan drága mulatság a fiatalok számára, így a Worldmax kifejezetten azokat az ifjabb korosztályokat célozza meg, akiknek korábban nem volt személyes előfizetésük, de feltételezhetően a tanulmányaikból kifolyólag már rendelkeznek akár hordozható, akár asztali számítógéppel. Az előfizetők jókedvét tovább növelheti, hogy nem kell hűségszerződést kötni az operátorral, igaz más WiMAX-alapú alternatíva híján, ez egyelőre nem jelent veszélyt.

A több tízmillió eurós beruházás célja, hogy egész Hollandiát le lehessen fedni szélessávú mobilhozzáféréssel. Ehhez a művelethez nem kevesebb, mint 3000 WiMAX bázisállomásra lesz szüksége az operátornak. A szolgáltatás hamarosan Nagy Britanniában, Írországban, Bulgáriában, Dániában és Észtországban is kereskedelmi forgalomba kerül.

Az elemzők szerint a WiMAX előnye más megoldásokkal szemben, hogy a rendszer kifejlesztése jóval olcsóbb, mint más vezeték nélküli technológiák esetén. A nyitott technológia és a hálózati eszközök jogdíjai is jóval kedvezőbbek - viszonyítva. például a HSDPA-hoz képest. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy a WiMAX élénkíteni fogja a mobilinternet-piacot, ezáltal csökkenhetnek az előfizetési díjak, illetve megjelenhetnek olyan eszközök, amelyek mind a HSDPA-, mind a WiMAX-rendszereken otthonosan mozognak.

A WiMAX esetében a valódi áttörést az idén őszre ígért Centrino 2 processzor terjedésétől várják, ugyanis az ezekkel a lapkákkal szerelt notebookok már képesek lesznek csatlakozni a szóban forgó hálózatokhoz.