Szuperprocesszoros laptop a Toshibától

Vágólapra másolva!
Igazán elvakult házimozi-mániásoknak, és HD-felbontásban dolgozó filmeseknek szánja a Toshiba új Qosmio laptopját, melynek belsejében a PlayStation 3-ból ismert nagyteljesítményű Cell processzor alapjain nyugvó, multimédiás feladatokat szupergyorsan elvégző lapkával is felszereltek.
Vágólapra másolva!

A japán cég Quad Core HD Processor márkajelzéssel tünteti majd fel a lapkát a specifikációkban, amelynek fejlesztését a Sonyval és az IBM-mel közösen végezte. A most bejelentett Qosmio G55-ös a vállalat első olyan noteszgépe, amely a Cell technológiájával is felvérteztek, bár alapvető működési funkcióit egy Intel Core 2 Duo lapka végzi el.

A másodlagos processzor multimédiás feladatok szupergyors elvégzését teszi lehetővé, tehermentesítve azt. A Toshiba közlése szerint egy tízperces videofájl átkódolása még egy újabb processzorral is egy órát vehet igénybe, a Quad Core HD-val viszont ez a feladat a tizedére csökkenthető. A Cell-alapú lapka emellett lehetővé teszi például a hagyományos felbontású videók valós időben történő felskálázását HD-felbontásúra, amely a nagyfelbontású képernyőn a minőség javulását eredményezi. A Qosmio G55-ös nem egy könnyen hurcolható modell lesz, mivel 18,4 colos LCD-vel szerelték fel, amelynek képaránya a DVD-filmek által is használt 16:9-es, és akár 500 gigabájtos háttértárral is lehet majd rendelni, beépített, mini mélysugárzót is tartalmazó Harman-Kardon hangszórókkal.

Forrás: [origo]

További érdekesség, hogy a számítógépet egy bekapcsolt webkamerával használható, speciális funkcióval is felvértezték, mely lehetővé teszi a tekerés, szünet, és hasonló lejátszási funkciók kézmozdulatokkal történő vezérlését távirányító nélkül, pár méteres távból is. Emellett helyet kapott rajta egy arcfelismerő funkció, ami a gyártó szerint például egy film, vagy otthon készült video bizonyos jeleneteinek megtalálását teszi egyszerűvé. Komoly hátránya viszont a még ismeretlen árú, de feltehetően borsos árú laptopnak, hogy nem lehet Blu-ray-meghajtóval felszerelni, mivel a Toshiba a DVD-k új generációs formátumai közül a végül vesztesnek bizonyult HD DVD formátumot támogatta.

A Toshiba emellett egy 17,1 colos képernyővel, és izmos, Nvidia GeForce 9800 GTX grafikus lapkával felszerelt gamer laptopot is piacra fog dobni még a nyár folyamán, amelynek belső háttértárja akár 400 gigabájt is lehet. A harmadik újdonság az F55, egy 15,4 colos modell, amelyet egy valamelyest gyengébb, GeForce 9700 GTS grafikus kártyával szállítanak majd, ez a gép viszont beépített GPS-szel is rendelkezik majd.