Jön, vagy nem jön a negyedik mobilszolgáltató?

Vágólapra másolva!
Négy év alatt négy vállalatról terjedt el a hír, hogy úgynevezett virtuális mobiltársaságként piacra lépne Magyarországon, azonban eddig egyik sem indította el szolgáltatását.
Vágólapra másolva!

Az Index májusi híre szerint két vállalkozás is próbálkozik a piacralépéssel, mint mobilszolgáltató. Az egyik cég a HVG szerint részben a Pesti Csoport nevű cég, részben amerikai befektetők által gründolt Telekom 4, a másik már ismertebb szereplő: az Invitel. Mindkét társaság úgynevezett virtuális mobilszolgáltatóként lépne piacra, azaz nem építene önálló hálózatot, hanem a már meglévő három másik társaság (a Pannon, T-Mobile vagy a Vodafone) infrastruktúráját használná.

A Voda is így kezdte

A konstrukció nem ismeretlen Magyarországon: a Vodafone 1999-es piacralépésétől kezdve 2002-ig a Pannon hálózatát használta azokon a területeken, ahol még nem működtek a saját hálózati lefedettséget biztosító eszközei. Ebből a "vodás" ügyfelek mit sem éreztek, számukra mindig a Vodafone-hálózat mutatkozott a telefonon, és a számlát is a saját cégüktől kapták. 2002-ben a Pannon felmondta az infrastruktúrát biztosító szerződést, ekkor kezdett gyors ütemű hálózatépítésbe a Vodafone, hogy a lefedettségi lyukakat mihamarabb eltüntesse.

2004-ben röppent fel a hír, hogy a brit Primus virtuális mobilszolgáltatóként lépne piacra. Állítólag a speciális, csak erre a piacra készített készülékek menüjét már lefordították magyarra, majd csendesen elhalt a projekt. 2007 közepén jelentette be az Enternet, hogy heteken belül részletes információkkal szolgálnak a virtuális mobilszolgáltatás mibenlétéről. Az Enternet ügyvezetője elmondta: nem hang, hanem 3G-s internetszolgáltatással készülnek piacralépni. A bejelentés azonban elmaradt, és a szolgáltatás nem jelent meg a vállalat kínálatában sem.

Belize, Washington, Pest

2007 végén derítette ki a Heti Világgazdaság, hogy a Pesti Csoport Kft., egy washingtoni és egy belizei székhelyű vállalat közösen bejegyezték a Telekom 4 Magyarország Távközlési Zrt-t, hogy virtuális mobilszolgáltatásba kezdjenek. Az Index néhány hónappal később arról értesült, hogy az Invitel is előrehaladott tárgyalásokat folytat, ám erről a telefontársaság nem nyilatkozott bővebben.

A lehetőséggel most először a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is foglalkozott. A Napi Gazdaságnak a napokban adott interjújában Pataki Dániel az NHH elnöke jelezte: júliusban nyilvános meghallgatást terveznek a témában. Ezen eldőlhet, hogy a hatósági beavatkozásra van-e szükség ahhoz, hogy négy évnyi kínlódás után megjelenhessen az első virtuális szolgáltató. Mindemellett az NHH elnök más megoldási lehetőséget is lát a negyedik mobilszolgáltató megjelenésében: emlékeztetett, hogy a 450 megaHertzes frekvencia szabad, de előfordulhat az is, hogy a már frekvenciával rendelkező cégek használhassák másra a hálózatukat.