Deathmatch a strandon, Nintendóval

Vágólapra másolva!
Bár a nyaralás a legtöbb ember számára nem videojátékokról szól, ezúttal a Nintendo DS-re készült, multiplayer, azaz többjátékos programok közül azok legjavát gyűjtöttük össze, amelyeket egyetlen példány birtokában akár ketten is nyüstölhetnek két vagy több konzollal, rossz idő, vagy hosszúra nyúlt utazás alatt.
Vágólapra másolva!

A Nintendo ugyanis a dupla képernyős zsebgépéhez DS Download Play néven többjátékos üzemmódot is kidolgozott, amely wifin keresztül működik, így még kábeleket sem kell használni hozzá - ennek egyedüli hátránya, hogy legfeljebb autóban vagy vasúti kocsiban, repülőgépen viszont nem harcolhatnak egymással a konzoltulajok. Sajnos a helyzet nem mindig egyértelmű: a DS-hez megvehető programok egy részét csak egyedül lehet játszani, vannak olyanok, amelyeket wifi internetkapcsolaton át lehet más emberi játékossal versengeni, a full extrás multiplayerhez viszont többnyire az kell, hogy mindkét fél rendelkezzen az adott játékkal. Egyfajta kiskapu, és marketingcélokat szolgáló funkció az egypéldányos, vagyis Single Card Multiplayer opció, amely általában valamilyen korlátozást tartalmaz, ráadásul várakozni kell arra is, hogy a futtatandó játék a partner DS-ére is áttöltődjön.

Forrás: [origo]

Cserébe viszont egy olyan haverral közösen is lehet tesztelni, aki nem vásárolta meg. Ennek általában az az ára, hogy a tartalmak korlátozott mennyiségben érhetők el, például egy autóversenyben csak pár autó, néhány pálya közül lehet játszani - cikkünkben azokat az idehaza is beszerezhető programokat gyűjtöttük össze, amelyek a legnagyobb élményt nyújtják egyetlen példányban is - elvégre gyakran tízezer forintba kerülő szoftverekről van szó.

MARIO PARTY DS

Bár a Wii-re kiadott verzióját kifejezetten utáltuk, a Mario Party DS-es kiadása remek szórakozást nyújthat akár az eső miatt az apartmanban unatkozó csemeték számára is. A Super Mariót és barátait felvonultató játék tulajdonképpen egy videojátékba oltott társasjáték, amelyet legfeljebb négyen lehet játszani. Táblákból többfajta is van, ezek egyike többek között emberevő növényeket és más veszélyeket rejt, és többféle bejárható utat is biztosít. A körök folyamán egy és tíz között lehet dobni egy virtuális kockával, minden forduló végén pedig véletlenszerűen kiválasztott minijátékban párbajozhatnak a játékosok.

Mivel a program nem tud magyarul, nem árt egy angolul beszélő szülő az első néhány játékhoz: bár a táblás rész használata egyértelmű, a minijátékok előtt hosszabb szöveges magyarázatot kell elolvasni, bár ezek többségében szerencsére vizuálisan is szemlélteti a program, mi is a teendő. Minijátékból összesen 74 található, ezek a legkülönbözőbb fajtából kerülnek ki, az egyikben a tengerből előbukkanő pénzérméket kell előszedegetni, egy másikban a leveleket elhajtogatva kell egy bokor mélyére hatolni vigyázva arra, meg ne csípjen a darázs. Az egyik feladatban mértani alakzatokat kellett rajzolni, egy másikban hol felvillanó, hol eltűnő padlón kellett előrejutni lezuhanás nélkül. Nagyon jól kitalált játék, kis szerencsével a jócskán lemaradt játékos is az élre küzdheti magát. Egyedül valószínűleg nagyon unalmas, multiplayerben viszont ez bizonyult a kedvencünknek, gyereknek is bátran oda lehet adni.

DIDDY KONG RACING

Egy élvezetes gokartverseny, amelynek főszereplője Donkey Kong csemetéje, a versenytársak pedig mindegyike a játékfigura világából ismert állat. A játék nagyon hasonlít az ismertebb Mario Kartra, de egyedibb módokat kínál, mivel autó mellett repülőt és légpárnás járművet is lehet vezetni benne, melyek mindegyike eltérő irányíthatósággal bír. Természetesen nem érdemes komoly szimulációra számítani, a fejlesztők a játékélményre helyezték a hangsúlyt. Ezt olyan felvehető extrák is növelik, mint a másik versenyző orra elé folyatható olaj, vagy a másik felet a száguldásból ideiglenesen kiiktató rakéta. Mivel mesefigurák a főszereplők, erőszakról szó nincs, bár idősebb gamerek körében el-elcsattan egy-egy káromkodás, ha például a gyorsítósáv elé helyezte el az előttük haladó gonosz meglepetését. Nagyon élvezetes játék, folyamatosan borsot lehet törni benne a másik orra alá.

MARIO KART DS

A Mario Kart DS-re írt változata nagyon hasonlít a fent említett Diddy Kong Racingre, ebben viszont csak "hagyományos" versenyjárgányok találhatóak. Az irányítás talán könnyebb, multiplayerben elérhető pályákból is van egy pár - többek közt egy elvarázsolt kastély vagy egy tengeri sziget - és karakterből is van épp elég: Mario, Luigi, barátaik és ellenfeleik. A játékmenet nagyon hasonló a Diddy Konghoz: a pályákat jól megpakolták felvehető bónuszokkal és mindenféle akadállyal, ezeket kijátszva kell lehetőleg a többiek előtt a célhoz érni. Elérhető még például egy lufivadász mód is, de ez - számunkra legalábbis - jóval kevésbé volt szórakoztató az alapversenynél.

FIFA 2008

Az Electronic Arts ismert futballszimulátorából is készült DS-verzió: természetesen a kis masina gyenge grafikai teljesítményének köszönhetően ennek látványvilága jócskán elmarad a többi platformra készült verzióétól. Ettől eltekintve egészen pofás, jól irányítható programról van szó, amelyből még a kommentár sem maradt ki - bár hangtárja jóval szerényebb a konzolos vagy PC-s klónétól, azért megadja az alaphangulatot. A DS Download Play módot kiválasztva az büntetőrúgásokat és azok védését lehet gyakorolni érintőpálcával, illetve lehetőség van egy csapatban a CPU ellen, vagy egymás ellen megmérkőzni a gyepen, hagyományos vezérléssel - a szórakozás mindkét esetben garantált.

METROID: PRIME HUNTERS

Két évvel ezelőtt jelent meg, de mindmáig a legjobb FPS-játéknak találjuk a Metroid: Prime Hunterst. Aki még soha nem próbálta e stílus képviselőit az érintőképernyős zsebkonzolon, annak egy időbe beletelik, hogy megszokja a pálcával és gombokkal vegyesen történő irányítást, azt követően azonban mesterien szórhatja az rakétákat és a lézernyalábokat az ellenfélre. Egy játékkártya birtokában is pazar szórakozást nyújt: 9 különböző pályán lehet rajta deathmatcheket játszani három fajta karakterrel, akik átalakulni is képesek. Ha zsebben hordozható Quake-klónt keres, ez a jó választás.

NEW SUPER MARIO BROTHERS

Forrás: [origo]

Deathmatch Super Marióban? A New Super Mario Brothersben ez is lehetséges. Durván másfél éve teszteltük először a játékot, de még mindig tetszik. Mario és Luigi bőrébe bújva egymás fejére ugrálva kell minél hamarabb összekaparni a győzelemhez szükséges nyolc csillagot. Persze a teknősök és mozgó gombák a szokásos helyükön vannak, nehezítve az előrejutást. A megfelelő bónuszt felvéve nem csak lőni lesznek képesek az olasz vízszerelők, hanem akár óriássá változnak vagy sérthetetlenné válnak. Mivel a multiplayer ugrálás azért hamar unalmassá válik, a fejlesztők még egy pár tucat klassz minijátékot is belezsúfoltak a programba, melyeket az érintőpálcával lehet vezérelni: található köztük például hógolyó-csata, csúzliverseny, mikrofonon keresztüli léggömbfújás, bomba-pingpong, de a huszonegyhez hasonló kártyajátékok is.

WORMS

Ismét igazolódott, hogy nem találtak még ki olyan játékgépet, amin a Worms rossz játéknak számítana. Az egymást robbanó eszközökkel és lőfegyverekkel irtó kukacok a DS dupla képernyőjén sem okoznak csalódást a szórakoztató pusztítást kereső játékosnak. A robbantgatás teljes egészében a gép felső képernyőjén történik, az érintőképernyő csupán fegyverválasztásra szolgál a játékban. Mivel a program a szokott fegyvereket tartalmazza, így aki már valah ült bármilyen Worms verzió előtt, az pillanatok alatt bele tud tanulni a játékba. Egyedül a kis képernyő okozhat némi fejfájást a számítógépes játékokhoz szokott játékosoknak, DS-en meglehetősen nehéz pontos távoli lövésekkel zaklatni a gyáván bújkáló ellenfelet. Rövidebb utazásokra, reggeli munkábajárásra vagy kávészüneti villámcsatákra egyaránt ajánljuk - különösképp a szebb grafikával rendelkező második epizódot.

Cikkünk folytatásában a Sony PSP-re elérhető multiplayer kínálatot vesszük górcső alá, ha a DS-tulajoknak tud más játékot ajánlani, kérjük tegye meg kommentben!