Mobileum: az Országos Műszaki Múzeum tárlata

Vágólapra másolva!
Fábry Sándor és a Dumaszínház közreműködésével június 21-én, a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az Országos Műszaki Múzeum új kiállítása, a Mobileum.
Vágólapra másolva!

A tárlaton csaknem 500 négyzetméternyi alapterületen interaktív módon mutatnak be 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait - közölte az MTI-vel a múzeum. A vendégek megismerkedhetnek a Retro konyhával, megtudhatják, mitől volt "menő" a 80-as évek üzletembere, az éjszakai kertben pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.

A tanulmánytár anyagát híres, magyar, illetve a magyar ipar kibontakozásában központi szerepet játszó külföldi gépek képezik. Gőzgépek, motorok, szivattyúk és turbinák láthatók mind-mind működtethető állapotban. Az interaktív gépcsarnokban a látogatók műszaki rejtvényként saját maguk fedezhetik fel az ősi masinák működésének lényegét. A múzeum munkatársai diákcsoportokat is várnak, hiszen a tanulmánytárként is felfogható kiállítás különösen alkalmas tanórák lebonyolítására.

Június 21-én a gyerekek számára kreatív műhelyt rendeznek be, fizikai kísérleteket és előadásokat, valamint koncertet szerveznek, már 14 órától. Az ipari kultúra és történelem iránt fogékony felnőtteket pedig 18 órától várja az Országos Műszaki Múzeum a Múzeumok éjszakáján.