Age of Conan: félmeztelenül a barbárok földjén

Vágólapra másolva!
A nyolcvanas évek Schwarzenegger által megformált barbár harcosa egy videojátékban tér vissza, amely egyszerre vetélytársa a GTA IV-nek és a World of Warcraftnek. Az Age of Conan kemény küzdelmet ígér mind a számítógéppel, mind az ellenfelekkel szemben, és közben időnként formás idomok biztosítanak némi felüdülést.
Vágólapra másolva!

A program egy úgynevezett MMO-játék (Massively Multiplayer Online), azaz kizárólag az interneten keresztül lehet játszani, az alapcsomag ára mellett havonta fizetendő díj ellenében. A stílus csak idehaza számít még többé-kevésbé unikumnak, külföldön már nem cseng ismeretlenül az elnevezés: az MMO-játékok közül jelenleg a World of Warcraft a legismertebb, a szoftver még a South Park rajzfilmsorozat készítőit is megihlette, és annak egyik epizódja e szoftver virtuális világában játszódik. A stílus legfrissebb képviselője az Age of Conan, amely a kardozós-csajozós vonalat képviseli, és annak ellenére, hogy a játék alapját a szerepjátékos hagyományoknak megfelelő, részletes karakterfejlődés adja, a játékos a legtöbb időt futással, és a különböző szörnyek mészárlásával tölti majd.

Jövök már, jövök már, Cimmeria...!

Hogy bebocsátást nyerjünk Conan királyságába, először meg kell vásárolni, és el kell indítani a programot, de mindez nem feltétlenül olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Az első, legkönnyebb feladat, hogy eldöntsük, a játék 12 ezerért elvihető hagyományos, vagy négyezerrel drágább gyűjtői változatát vásároljuk-e meg. Az utóbbi méretes dobozban érkezik, benne térképpel, különböző extrákat tartalmazó lemezekkel, egyebekkel. Ha sikerült választani, már indulhat is a több mint 20 gigabájt szabad tárterületet igénylő telepítés. Miután megettük a telepítés kezdetén megrendelt pizzánkat, pont időben érünk vissza a következő küldetéshez. Ez nem más, mint az elkerülhetetlen regisztrációs procedúra, ahol, annak ellenére, hogy az előfizetés első 30 napja ingyenes, meg kell adnunk a bankkártya-adatainkat, esetleg a valamelyik rendelkezésre álló készpénzes fizetési metódushoz (például Western Union) tartozó azonosítónkat.

Ha a kalandokra kiéhezett játékos nem rendelkezik ilyennel, esetleg nem akarja megadni a hitelkártyájának adatait, egyelőre nem juthat be Cimmeriába. Jelenleg 60 napnyi játékért 30 eurót kell befizetni, Amerikában már kapható az MMO-játékoknál megszokott GamerCard, ami úgy működik, mint a telefonos feltöltőkártyák. Ha ilyennel rendelkeznénk, akkor máris elfelejthetnénk a fizetéssel kapcsolatos problémákat, de ez az opció egyelőre elérhetetlen számunkra. A GamerCard 7990 forintos áron, valamikor a közeljövőben nálunk is megvásárolható lesz, a forgalmazó egyelőre nem tudja megmondani, pontosan mikor.

Forrás: [origo]
Karizma van bőven

Telepítettük hát a játékot, jó esetben a regisztráción is átestünk, és azt hinnénk, innen már egyenes az út a mennyországba. MMO-földön azonban sosem ilyen egyszerű a helyzet, az Age of Conan tesztelésének végső fázisában, és a megjelenést követő napokban rengeteg hibát találtak a játékban, aminek nagy részét a fejlesztők kijavították, és letölthető patch formájában már közzé is tették. Amikor elindítjuk a játékot, automatikus frissítésen esik keresztül. Jelenleg valamivel több, mint egy gigabájtnyi adatot kell letöltenünk ahhoz, hogy végre eljussunk a játék kapujául szolgáló karakterválasztó képernyőhöz, a csomag mérete folyamatosan növekszik. Ha nincs szerencsés napunk, akkor ezután azzal szembesülünk, hogy az európai szerverek karbantartás miatt állnak - kettő, esetleg négy, legrosszabb esetben hat órát. Nekünk sikerült belefutnunk ebbe a problémába, a megjelenést követő két hét szinte minden napján - ami nem éppen felhasználóbarát.

Szex, kocsma, rock & roll

A hajszín beállítása mellett eltörpül ugyan, de azért a szerver megválasztása is fontos kérdés, az adott karakterrel csakis azon a szerveren játszhatunk, amit a megalkotásakor kiválasztunk. Érdemes az Aquilonia szerverrel megpróbálkozni, itt rengeteg magyar játékossal találkoztunk a teszt során. Első kapcsolódásunk után egy klasszikus evezős gályán utazunk rabszolgatársainkkal együtt, és itt az ideje, hogy megalkossuk virtuális képmásunkat. Ha női karakter mellett döntünk, máris láthatjuk az első nyomát annak, miért is kapott a játék 18+ korhatár besorolást.

Forrás: [origo]
Kellemes társaság

Miután szemügyre vettük a profin megalkotott másodlagos nemi jegyeket, ki kell választanunk, hogy milyen nemzetiséghez szeretnénk tartozni, ez határozza meg azt is, hogy milyen karakterosztályt képviselhetünk majd. Szinte mindenki megtalálja a számításának megfelelő nemzetiséget és osztályt, azok is, akik a nyers erőt, és azok is, akik a mágia használatát részesítik előnyben. Azok azonban, akik törpökkel, tündékkel, egyéb fantasy lényekkel szeretnének belevágni a kalandokba, kénytelenek lesznek lemondani a tervükről: Conan világába egyedül emberi alakban juthatunk be. A karakterünk testfelépítésének, megjelenésének beállításával akár órákig is elszórakozhatunk, a rendelkezésre álló megszámlálhatatlan csúszka és gomb segítségével akár Zámbó Jimmy virtuális mását is megalkothatjuk.

Partra vetve

Ha ezzel megvagyunk, át kell esnünk a kötelező hajótörésen, és végre Cimmeria kies vidékének tengerpartján találjuk magunkat. Ha az átlagosnál valamivel jobb számítógépen - kétmagos processzor, NVIDIA 7950, 2 GB memória - próbáljuk a játékot, láthatjuk, ahogy a nap lágyan megcsillan a mesterien kivitelezett víztükrön, és élvezhetjük a paradicsomi környezet összes apró részletét. Az édeni hangulatot csak az rontja le némileg, hogy karakterünk félholtan, félpucéran hever a homokban, és a jó öreg amnézia-trükknek köszönhetően a múltja még homályos foltnál is halványabb. MMO-játék révén elvileg máris rengeteg játékostársunkkal kellene találkoznunk, de ehelyett szembesülünk az Age of Conan egyik, talán legjobb újításával.

Forrás: [origo]
Az a csúnya, csúnya influenza

A játék a hagyományosabb online szerepjátékokkal ellentétben profi történettel rendelkezik, a fő történetszál végigjátszása egyjátékos módban történik. Ebben a módban nem találkozunk másokkal, így egy fontos küldetés során nem fordulhat elő, hogy a teljesítéshez szükséges utolsó szörnyeteg lemészárlása közben egy jóakarónk hátba támad, ezzel a küldetés újrajátszására kárhoztatva minket. Aki azonban nem kíváncsi a történetre, vagy már a hatodik karakterét indítja, a legközelebbi városba érve átválthat többjátékos (a tulajdonképpen MMO) módba, és ha úgy kívánja, el is felejtheti, hogy valaha egyjátékos módban játszott, és a régi, vagy újdonsült ismerősökkel együtt kalandozhat Cimmeria földjén.

Ott fekszik hát karakterünk a tengerparton, de egy éppen arra járó öregember jóakaratának köszönhetően visszatér belé az élet. Az öreg megadja a kezdő lökést, elmondja, hogy Tortage városa csak néhány köpésnyire van, az igazi kalandok megkezdéséhez oda kell eljutnunk. A szerepjátékok hagyományai szerint a tárgylistánk üres, a képességeink fejletlenek, a ruházatunk kínosan hiányos, és ahhoz, hogy mindezen változtatni tudjunk, a bevezetőben már említett futás és mészárlás cselekvéseket kell minél többet gyakorolnunk. Rögtön adódik az alkalom, egy bajbajutott hölgyet kell kiszabadítani szorult helyzetéből.

Forrás: [origo]
Vár (minket a kocsma)

Ehhez a tengerparton kószáló gonosztevőket kell ártalmatlanítani, vagy szabad kézzel, vagy egy magunkhoz ragadott, súlyos testi sértés okozására alkalmas eszközzel, olyasmivel, mint mondjuk egy törött üveg. Két újabb nyomra bukkanhatunk a 18+ besorolással kapcsolatban, a párbeszédekben a "son of a whore" és hasonló baráti fordulatok jelennek meg, és a megmentett hölgy kacér ajánlattal áll elő, a szívesség viszonzását illetően. A szexuális célzások számtalan párbeszédben megjelennek a későbbiekben is, de az Age of Conan ennél nem megy messzebb, még a Grand Theft Auto IV homályos célzásnak szánt szexuális aktusai sem kerültek be a játékba.

Mindenféle bonyodalmak

Irány Tortage, útközben számtalan kalózzal, gonosztevővel, és különféle vadállattal - gorillák, kígyók, skorpiók - is találkozunk, és ahogy már jeleztük, feladatunk továbbra is a futás és a mészárlás, az MMO-kban sosem lehet rábeszéléssel megoldani a vitás helyzeteket. Az ellenfelek megöléséért, illetve a küldetések teljesítéséért tapasztalati pontot kapunk, a pontokat a karakterünk különféle képességeinek fejlesztésére költhetjük. Így többek között egyre hatásosabban vehetjük fel a harcot az ellenfelekkel, egyre gyorsabban gyógyulnak be a sebesüléseink, egyre nagyobb sikerrel tudjuk kiszúrni a rejtőző ellenfeleket, és egyre gyorsabban tudunk futni.

Forrás: [origo]
Eleinte kicsit falra mászunk tőle, de aztáj jó lesz

Bizonyos pontszám összegyűjtésével karakterünk szintet lép, az új szintek elérésével egyre több harci mozdulat, mágikus támadás, vagy éppen mágikus gyógyítás birtokába jutunk. Az ellenfelek megölésekor átkutathatjuk a hullák mellett megjelenő zsákokat, ládákat, ezekből pénzhez, és a legkülönfélébb tárgyakhoz - ruházatok, páncélzatok, főzetek - juthatunk.

Néhány kisebb, majd nagyobb csetepaté után eljutunk Tortage barátságosnak első látásra sem mondható városához. A kapunál álló őr finoman jelzi, jobban tennénk, ha megszabadulnánk a rabszolgaságunk mementójául szolgáló karperecektől, addig ugyanis nem engedhet be minket. A közeli kovács segít rajtunk, ha ehhez előbb segítünk neki köveket gyűjteni. Az MMO-kban így működnek a dolgok, lépésről -lépésre jutunk el egy-egy küldetéssorozat végéig. Végül csak bejutunk a kapun, jobbra kocsma, balra kikötő, egyértelmű, merre vesszük az irányt.

http://www.youtube.com/v/q69kalzNV1o&hl=en

Így néz ki a játék (Még több videó)

A kocsmában a történet több fontos szereplőjét megtaláljuk, ha váltani szeretnénk az egyjátékos és többjátékos mód között, velük kell beszélni. A beszélgetésekből szépen lassan fény derül a háttérben húzódó viszálykodásra. Sötét erők törnek Conan király trónjára, így amellett, hogy szeretnénk felfedni karakterünk múltjának homályos foltjait, belekeveredünk az események sodrásába, és mire feleszmélünk, már a helyi felkelés legfontosabb élharcosává válunk. Addig tartózkodunk Tortage városában, és annak környékén, amíg karakterünk eléri a bűvös huszadik szintet, ekkor, hogy a történet ne laposodjon el, és még inkább, hogy ne sérüljön a kezdő játékosok esélye a veteránokkal szemben, új helyszínre indulunk.

Conan, a visszatérő

Azt hinnénk, a Conan-mánia évtizedekkel ezelőtt lecsengett, de úgy tűnik, a nyolcvanas évek sztárbarbárjának újbóli felbukkanása kellett ahhoz, hogy újra egy PC-s játék kerüljön fel a eladási toplisták élének közelébe. Az Age of Conan sikere nem meglepő, az elmúlt évek egyik legjobb egy-, és többjátékos szerepjátékát üdvözölhetjük benne. A történet, a játékélmény elfeledteti a telepítéssel, regisztrációval, a patchek hosszas letöltögetésével lefoglalt órákat, és azt is, hogy elég erős hardver szükséges a futtatásához, bár hamarosan Xbox 360 konzolra is megjelenik majd.

(Tóth Tibor)