Új AMD processzor: Puma a laptopokba

2008.06.04. 10:48

Az AMD riválisa, az Intel évekkel ezelőtt bevezetett Centrinójához hasonlóan saját, kifejezetten noteszgépekbe szánt processzort és egyéb fő komponenseket is tartalmazó technológiával rukkolt elő Puma néven.

A gyártó tudomása szerint a premiert követően több száz különböző noteszgép-modell kerül majd a boltokba a Puma-lapkával felszerelve többek közt az Acer, az Asus, a Dell, a Fujitsu Siemens és a HP kínálatában. A laptopok között egyaránt megtalálhatók lesznek a százezer forinthoz közelítő árú, illetve a háromszor ennyibe kerülő prémium típusok. Az új laptopok némelyike már a következő hetekben a boltokba kerül, legtöbbjükre viszont a szeptemberi iskolakezdésig kell várni - nyilatkozta az AMD termékmenedzsere a Reutersnek.

A Puma-alapú laptopokban a Turion X2 processzor Ultra Dual-Core névre hallgató változata ketyeg majd, emellett a vezeték nélküli adatátvitelhez és a rendszer működéséhez szükséges egyéb lapkákat is tartalmaz a platform. Az olcsóbb noteszgépek esetében integrált, kisebb teljesítményű grafikus kártyával kínálják majd a pumás masinákat, a drágábbakat az AMD által felvásárolt ATI cég grafikus chipjeivel lehet majd kombinálni.

A gyengébb integrált grafikus mag ez utóbbi esetben is beépítésre kerül, a konnektortól távol, minimális terhelés mellett ugyanis a sokat fogyasztó, játékok futtatására is alkalmas lapkáról automatikusan erre vált majd vissza a gép. Ugyanakkor a gyártó szerint az alapul szolgáló integrált grafikus vezérlő is legalább háromszor gyorsabb lett a korábbi típusokban alkalmazottaknál, így például HD-felbontású tartalmak megjelenítésére is alkalmas.

KAPCSOLÓDÓ CIKK