Pár év, és hajlítgathatjuk is a mobilt

2008.06.04. 10:07

Nemrég debütált a nagyközönség előtt a Nokia Research Center és a cambridge-i egyetem közös programjának az első látványos eredménye, amely a jövő hordozható eszközeinek egy lehetséges fejlődési irányát hivatott prezentálni.

A két fél még 2007 márciusában fektette le az együttműködésük alapjait, amely több, nanotechnológiával kapcsolatos kutatási programot takar. Ennek első terméke a "Morph" nevet kapta, aminek célja megismertetni a nanotechnológiában rejlő hétköznapi potenciált.

A koncepció a New York-i Modern Művészet Múzeumának "Design and Elastic Mind" című kiállításán debütált. A tervek szerint az ezzel a technológiával készült mobil eszközök alkatrészei alapvetően átlátszóak, szerkezetük pedig lehetővé teszi a legnagyobb szintű rugalmasságot: szabadon hajlíthatók és nyújthatók. Így tehát mindenki saját ízlése és szerint hordhatná: ha úgy tetszik "gyúrhat" belőle egy hagyományos alakú telefont, karperecet, vagy amire épp kedve támad. A felülete öntisztító lenne és szenzorai segítségével elemezni lehetne a környezetet is: ezt az alant megtekinthető videóban egy almás példával szemléltetik.

 

 

A kutatók állítása szerint mindez 7 éven belül megvalósítható válik, természetesen először csak high-end kategóriában. A koncepció további előnyei közé sorolható, hogy főleg természetes anyagokból készülne, ez pedig könnyebbé tenné a termékek előállítását és újrahasznosítását.

(PCWorld.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKK