Virtuális iroda a levelezőprogramból

Vágólapra másolva!
A Mozilla levelezőkliense nem kapja meg azt a figyelmet, amit a cég fő termékének számító Firefox böngésző, pedig törődéssel tökéletes digitális irodát lehet faragni. Bemutatjuk, mire képes valójában a Thunderbird.
Vágólapra másolva!

Minden jelentősebb e-mail forgalmat lebonyolító felhasználó tudja, hogy egy kényelmes levelező jelentősen meg tudja gyorsítani a munkát. Ideális esetben a levélben kapott meghívók, találkozók azonnal átvihetők a digitális naptárba, a megírt levelek címzettjeit pedig egyszerűen ki lehet válogatni a névjegyzékből. Alapból kevés operációs rendszer és kevés levelező érkezik ilyen funkciókkal, ám kis ügyeskedéssel bármelyikük kényelmessé tehető. Mi a Mozilla Thunderbirdjével játszottunk el.

Digitális határidőnapló kerül a levelezőbe

A Mozilla Alapítvány már korábban elérhetővé tette saját asztali naptár alkalmazását, a Sunbirdöt, ám a program önmagában nem bizonyult túl vonzónak. Kényelmetlen minden egyes alkalommal elindítani az alkalmazást, amikor új időpontot kell felvenni, ez pedig szükségtelenül bonyolulttá tette a használatát. Szerencsére a hibát a Mozilla is belátta, ezért létrehoztak egy kiegészítőt, ami a Sunbird funkcióit elérhetővé teszi a levelezőprogramból is.

A Lightning névre hallgató kiegészítő használatához előbb magát a Sunbird programot kell telepíteni, majd a levelezőprogramunkhoz kell hozzáadni a Lightning kiterjesztést. A levelező újraindítása után a jobb oldalsávban megjelenik egy tennivalókat és a közeljövőben történő eseményeket tartalmazó oszlop, bal oldalt pedig felkínálja a program a levelező és a naptár módok közti váltást. Új eseményt mindkét nézetben egyszerűen lehet felvinni, egy e-mailben érkező meghívóból gyerekjáték naptárbejegyzést gyártani. A több hetet-hónapot áttekinthetővé tevő naptár nézet pedig segít előre tervezni.

Forrás: [origo]
A teljes felület a kiegészítőkkel

A saját találkozók és tennivalók felvitele után célszerű feliratkozni néhány hasznos netes naptárra is. A Sunbird kezeli az iCal szabványt, így akár Google Naptárban megosztott naptárakra is fel lehet vele iratkozni. Az alapítvány oldaláról közvetlenül elérhető egy remek, ünnepnapokat tartalmazó gyűjtemény, kis kereséssel pedig számos magyar névnapokat tartalmazó naptárra is rá lehet akadni. Ezek közül mi a Gruber Kristóf-féle verziót találtuk a legjobbnak.

Körlevél pillanatok alatt

Forrás: [origo]
Címzettek körlevélhez, gyorsan

A Thunderbird talán legkevésbé sikerült, legátgondolatlanabb része a címjegyzék. Végeláthatatlan hosszú, üres mezőkkel terhes felületen lehet új ismerősöket felvinni, hogy aztán kényelmetlen, túl kis betűmérettel megjelenített listákból választhassuk ki a címzetteket. A kényelmetlenségek elkerülése miatt érdemes máshonnan importált jegyzékkel feltölteni ezt a listát. Szerencsére a program képes Eudora, Outlook és Outlook Express névjegyzékeket importálni, továbbá ismeri a webes levelezőkből kinyerhető CSV (vesszővel elválasztott értékek) formázású adatbázisokat is. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik vCard típusú digitális névjegykártyákat gyűjtöttek eddig, a MoreFunctionsForAddressBook plugin segítségükre lehet az adataik átmentésében.

Aki csupán egy-egy ismerősnek ír levelet, az kész is van a címjegyzék beállításaival, hiszen a címzett mezőbe begépelt neveket a program automatikusan kiegészíti email címmel, ha megtalálja a megfelelő személyt a jegyzékben. Így elég csupán a nevek vagy a címek első pár karakterét begépelni, majd választani a felkínált lehetőségek közül. A körleveleket, bulimeghívókat vagy egyéb, több címzettet érintő leveleket küldözgető felhasználónak azonban még egy kiegészítőre szüksége van a címjegyzék hatékony használatához. A Contact Sidebar a Thunderbird főablakának bal oldalsávjába fűzi be a csupán neveket tartalmazó listát. Innentől a körlevél küldéshez csupán annyit kell tenni, hogy a Ctrl gombot nyomva tartva kijelöljük a címzetteket, majd a jobb kattintásra megnyíló menüből kiválasztjuk, hogy másolatként vagy titkos másolatként szeretnénk-e küldeni a levelet.

Szigorúan ellenőrzött levelek

Aki nem csupán vicces képek továbbítására és mindennapi fecsegésre használja az e-mailt, annak időnként szüksége lehet titkosításra is. Hiszen minden figyelmeztető lábjegyzetnél és jogi záradéknál hatékonyabb, ha az esetleges illetéktelen behatolók nem tudják elolvasni a féltve őrzött vállalati titkokat. Az a tény pedig, hogy ismeretlen tettesek betörtek többek között a BKV levelező szervereire, mutatja, hogy hazánkban is megtörtéhet ilyesmi.

Két szoftver telepítésére van szükség ahhoz, hogy a Thunderbird képes legyen a levelek titkosítására. Az egyik a rejtjelezésért tulajdonképpen felelős GPG4win program. Az ingyenesen letölthető alkalmazáscsomag teljesen kompatibilis az ipari szabványnak számító Pretty Good Privacy termékekkel. A szoftver telepítése és elindítása után egy varázsló végigvezeti a felhasználót a titkosítókulcs-generáláson, ideális esetben ez az utolsó alkalom, amikor hozzá kell nyúlni a programhoz. Akit mélyebben érdekel a titkosítás folyamata és a különböző választási lehetőségek, az azóta megszűnt Linuxvilág magazin archívumában találhat részletes ismertetőt a lehetőségekről (a cikkek PDF-formátumban tölthetők le).

Forrás: [origo]
Titkosítási kulcsok az OpenPGP-ben

Az előkészületek megtétele után a titkosítás Thunderbirdbe építése már csupán pár másodperc munkába telik. Egyedül az Enigmail kiegészítést kell telepíteni, és a kulcskezelés jelentette terhek nagy részét máris átveszi tőlünk a levelezőprogram. Az üzenet írásra szolgáló ablakban megjelenik az OpenPGP menü, amelyből kiválaszthatja a felhasználó, hogy az adott levelet titkosítani szeretné-e, vagy beéri egy digitális aláírással.

Más rendszereken még egyszerűbb

A Mac OS X-et használók szerencsésebb helyzetben vannak, mint Windows-os társaik. A rendszer beépített levelezőkliense, névjegyzéke és naptára minden kiegészítő nélkül hajlandó együttműködni. Egyedül a levél titkosítást kell külön telepíteniük, ehhez a GNU Privacy Guard maces kiadására és a GPGMail szoftverre van szükségük.

Még egyszerűbb a linuxosok dolga, mind a Gnome grafikus környezet Evolution levelezője, mint a KDE Kmail nevű kliense rögtön a telepítés után támogatja a fenti funkciókat. A fenti tennivalók nagy részét meg lehet cselekedni a Google szolgáltatáscsomagjával is, következő cikkünkben ezt vesszük górcső alá.