Vágólapra másolva!
Létrejöhet a Cory Doctorow science fiction szerző könyvében leírt kitalált Linux-disztribúció, ha a rajongók lelkesedése kitart. A ParanoidLinux a tinédzser titkosügynökök mellett minden titkolózni vágyónak is hasznos segítője lehet. 
Vágólapra másolva!

Weboldala, wiki alapú tudásbázisa és csetszobája is van már a ParanoidLinuxnak, pedig a furcsa nevű operációs rendszerrel először a Little Brother című ifjúsági regény májusi premierjén találkozhattak először az olvasók, akkor még csupán kitalációként. Most azonban egy csapatnyi lelkes programozónak hála megvalósulhat a titkosított kommunikációt és megfigyelhetetlen webböngészést kínáló, Debian linuxon alapuló operációs rendszer.

Hamis partíciók megtévesztéshez

A különösen gyanakvóknak és a megfigyelést igazán utálóknak szánt rendszer három biztonsági szint szerint lenne telepíthető. Már a második, kevéssé gyanakvó szint is a TOR hálózaton keresztül bonyolítaná a böngésző teljes forgalmát. Mivel a rendszer egyelőre tervezési fázisban van, így csak valószínűsíthető, hogy lehetővé teszi majd a teljes merevlemez titkosítását, sőt, a könyvhöz hasonló módon támogatni fogja a hamis publikus partíciók létrehozását is. Az ilyen rejtettnek tűnő adatok akkor lehetnek hasznosak, ha a tulajdonusuk kénytelen kiadni a jelszavát valamely kényszer hatására, ám nem szeretné, ha a valódi titkait találnák meg a kutakodók.

A májusban megjelent regény mese a megfigyelésen és a digitális szabadságjogok megnyirbáláson alapuló társadalommal való szembeszegülésről: egy csapat tinédzser küzd benne a várost ellenőrzött pokollá változtató hatóságokkal. Amellett, hogy a fiatalok végül megdöntik a Nemzetbiztonságiak uralmát Boston felett, a szöveg érdekes hackelős projektekhez írt szórakoztató tankönyvként is működik. A Little Brotherben leírt megvalósítható trükkök remekül dokumentálva megtalálhatók az Instructables oldalon is, ahonnan megtanulhatják a számítógéphez konyító olvasók, hogyan titkosíthatják levelezésüket, vagy hogyan építhetnek kamera detektort.

Ingyen van, lehet fordítani

A könyv ingyenesen letölthető Doctorow weboldaláról, még a formátumok között is lehet válogatni. A Creative Commons licenc pedig a fordítások elkészítését is lehetővé teszi, ezzel gyakran élnek is a rajogók. Akik viszont inkább a tini James Bondoknak tervezett operációs rendszert várják azoknak a ParanoidLinux blogját javasoljuk.